U Sarajevu održan protest za Gazu: “Palestina, nisi sama, uvijek Bosna je sa vama”

2 min. čitanja
Protestni skup za narod Palestine u organizaciji International Organisation for Development održan je danas u Sarajevu, a počeo je na Baščaršiji, tačnije ispred Sebilja.

Jedna od organizatorica skupa Safija Tadefi kazala nam je jučer da će mirna protestna šetnja trajati do 15 sati, a učesnici će šetati od Sebilja do ARIA Centra.

“Cilj ovog događaja je podizanje svijesti o teškim humanitarnim uslovima sa kojima se suočavaju ljudi u Palestini i odavanje počasti onima koji su izgubili živote ispunjavajući svoju dužnost”, kazala je ona.

Kao i na prethodnim okupljanjima i ovaj put su se mogli vidjeti brojni transparenti na kojima je između ostalog pisalo “Palestina, nisi sama, uvijek Bosna je sa vama”, “Sa ubicama djece i nevinih se ne razgovara. Prekinite svaki kontakt” i “Otvorite granice! Spasite živote!”

Organizatori su pozvali učesnike skupa da sa sobom ponesu zastave, transparente i druga obilježja.

U Sarajevu su već održana dva velika protesta podrške Palestincima koji ginu u Gazi, a nekoliko puta je održan manji mirni protest ispred međunarodnih institucija. Protesti su održavani i u drugim gradovima BiH, kao i drugi načini podrške poput humanitarnih bazara za Palestince.

Podsjetimo, rat u Gazi traje od 7. oktobra, a od tada je ubijeno više od 20.000 Palestinaca, većinom žene i djeca.

 

Klix.ba

Podijeli ovaj članak