U gradovima širom BiH počeli protesti, Sarajke poručile: “Žena je rodila sve nas, žena će roditi revoluciju”

5 min. čitanja

U Sarajevu ispred Ekonomskog fakulteta okupile su se žene noseći transparente na kojima piše: “Stop femicidu, nijedna više”, “žeNEšute”, “Žena je rodila sve nas, žena će roditi revoluciju”…

Poručile su “Nijedna više”, uz poziv svim sugrađanima da se solidarišu sa majkama, suprugama, kćerkama i svim ženama.

– Došla sam kao građanka da izrazim svoje neslaganje i protest protiv nasilja i torture prema ženama… Zaista ima femicida ne samo u BiH već i u regiji i zbog toga mi, kao društvo, moramo učiniti nešto kako bismo imali pravednije kazne za nasilnike, poručila je građanka. 

 

 

– Mi žene Bosne i Hercegovine, ujedinjene i solidarne kažemo ‘Nijedna više‘. Ove sedmice ubijena je još jedna žena u Bihaću. Njen ubojica nije odmah uhvaćen. Prema nezvaničnim i nepotpunim statistikama, od 2017. godine ubijeno je više od šezdeset žena. Nije se desila porodična tragedija već ubistvo – poručeno je sa protesta u Goraždu.

– Ovo nije naša aktivnost, ovo je nešto što živimo svaki dan i nešto o čemu govorimo. Upozoravamo na problem nasilja nad ženama. Ako se nešto ne poduzme kad se prijavi, kad se uoči može eskalirati i smrću. Došli smo da vrištimo u njihovo ime i da ova vrišteća tišina bude upozorenje da je i jedna previše, kazala je Duška Andrić iz Centra ženskih prava Zenica.

Nekoliko stotina građanki i građana Tuzle okupljanjem na gradskom Trgu slobode i mirnom šetnjom kroz grad poručili su da je dosta više nepoštivanja prava žena. Traže, kao i građanke i građani u čak devetnaest gradova širom Bosne iHercegovine, da se ubistvo žene u krivični zakon uvrsti kao femicid, ali i pozivaju institucije sistema da ozbiljnije shvate pitanja prava žena.

– Ovaj problem je zakonski reguliran, ali ga svi jako neozbiljno shvataju. Istina je da se žene često vraćaju u nasilno okruženje i uglavnom se za to krivi žena. Kad odgovaramo zašto uglavnom se govori da je promijenila mišljenje,, da nije ekonomski sposobna, ali istina je da se one najčešće vraćaju zato što sistem ne odgovori adekvatno kako je propisano zakonom. Procjena rizika povratka žene nije obaveza samo nevladinih organizacija, što mi stalno radimo u radu sa ovim ženama, ali kad na osnovu te procjene zatražimo pomoć i podršku institucija sistema, to se ne ostvari i zato imamo ove slučajeve ubistava žena. Čak je bilo slučajeva da se i osoba koja je stavljena pod nadzor dođe u stan i ubije ženu, kazala je Jasna Zečević, predsjednica Udruženja “Vive žene” iz Tuzle.

Poručuje i to da neozbiljno shvatanje problema nepoštivanja prava žena upravo ohrabruje sve one koji imaju namjeru povrijediti ženu.

– Cijelo društvo neozbiljno shvata ovaj problem. To je krivično djelo i ako vi nasilje nad ženom ne tretirate kao krivično djelo naravno da ni drugi građani neće. I dalje ljudi smatraju da je to sve u porodici, da je to samo malo galame, da će proći, ali neće proći, nego će se završiti kao u Bihaću, poručila je Zečević. Nekoliko nevladinih organizacija je bilo prisutno na ulicama Tuzle, kao i članovi Gradske komisije za ravnopravnost spolova pri Gradskom vijeću Tuzla.

Zahtjevi koji se traže na skupovima

  • Uvođenje pravne definicije femicida.
  • Uvođenje femicida kao krivičnog djela u sve zakonske i podzakonske akte
  • Hitno usklađivanje krivičnih zakona s Istanbulskom konvencijom (​​Konvencija Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici) i revidiranje kaznenih praksi.
  • Osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole.
  • Dosljednu primjenu zakona i u slučajevima kada do smrtnog slučaja kao posljedice nasilja u porodici da se počiniocu sudi prema odredbama zakona koje će utvrditi težu kaznu.
  • Ove zahtjeve će žene iznijeti na protestima danas u sljedećim gradovima: Bihać, Tuzla, Banjaluka, Gračanica, Zenica, Sarajevo, Stolac, Mostar, Konjic, Goražde, Kakanj, Bugojno, Prijedor, Brčko, Bijeljina, Sanski Most, Bosanka Krupa, Gradačac, Tešanj.
Podijeli ovaj članak