Traže zaštitu: Žene u 19 gradova u BiH prosvjedovale zbog nasilja kojem su izložene

3 min. čitanja

Stotine žena prosvjedovale su u gradovima diljem BiH tražeći učinkovitiju zaštitu protiv nasilja kojemu su često izložene u porodicama i bračnim zajednicama.

Na poziv više nevladinih udruženja i organizacija prosvjedni skupovi organizirani su u 19 gradova u BiH, a neposredni povod za to bilo je ubistvo žene u Bihaću, koju je prošlog vikenda na smrt pretukao njen partner.

Na sličan način, odnosno zbog brutalnog nasilja, od 2017. godine u BiH je ubijeno najmanje 60 žena, a prosvjednici su ocijenili kako je to dovoljan razlog da se u Kazneni zakon uvede posebna kvalifikacija femicida te da se ovakvi slučajevi drastično sankcioniraju, tim prije što je BiH potpisnica Istanbulske konvencije o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i u porodici.

Zahtjevi koji se traže na skupovima

  • Uvođenje pravne definicije femicida.
  • Uvođenje femicida kao krivičnog djela u sve zakonske i podzakonske akte
  • Hitno usklađivanje krivičnih zakona s Istanbulskom konvencijom (​​Konvencija Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici) i revidiranje kaznenih praksi.
  • Osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole.
  • Dosljednu primjenu zakona i u slučajevima kada do smrtnog slučaja kao posljedice nasilja u porodici da se počiniocu sudi prema odredbama zakona koje će utvrditi težu kaznu.
  • Ove zahtjeve će žene iznijeti na protestima danas u sljedećim gradovima: Bihać, Tuzla, Banjaluka, Gračanica, Zenica, Sarajevo, Stolac, Mostar, Konjic, Goražde, Kakanj, Bugojno, Prijedor, Brčko, Bijeljina, Sanski Most, Bosanka Krupa, Gradačac, Tešanj.

“Sjetimo se ubijenih žena, odajmo im počast prijavljivanjem nasilja prije nego se dogodi ubistvo”, “Nisi sama i nisi kriva”, “Stop femicidu, niti jedna više”, samo su neke od poruka koje su prosvjednici nosili na transparentima tokom prosvjeda.

“Neprihvatljivo je da naše društvo i dalje toliko patrijarhalno da dopušta ovakve nepravde. Imamo femicid ne samo u BiH, nego i u regiji i moramo učiniti nešto kako bismo imali pravednije kazne za nasilnike”, kazala je novinarima u Sarajevu Aida Daguta, jedna od organizatorica prosvjeda.

Prosvjedna okupljanja prešla su u međuentitetske granice pa je, osim u gradovima poput Sarajeva, Mostara i Tuzle, takav skup organiziran i u Banjoj Luci, Prijedoru, Bijeljini i Brčkom.

Podijeli ovaj članak