U Berlinu počeo samit država Zapadnog Balkana, biće potpisana tri sporazuma

2 min. čitanja

U Berlinu je danas počeo samit lidera Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, tokom kojeg će se razgovarati o procesu proširenja Evropske unije, regionalnoj saradnji i energetskoj sigurnosti, javlja Anadolija. 

Domaćin ovogodišnjeg Samita Berlinskog procesa je njemački kancelar Olaf Scholz, a skupu prisustvuju i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel. ​​​​​​​

Scholz je na otvaranju samita Berlinskog procesa rekao da Evropa može biti kompletna tek kada se bloku pridruže države Zapadnog Balkana.

“Tokom prve godine svog mandata imao sam priliku razgovarati sa mnogima od vas o teškim izazovima s kojim se suočavaju države Zapadnog Balkana. Ovi izazovi su zajednički jer se stabilnost i prosperitet regiona ne mogu odvojiti od stabilnosti i prosperiteta Evrope u cjelini. Evropa može biti kompletna samo sa Zapadnim Balkanom kao dio nje. Vas šest zemalja Zapadnog Balkana pripadate slobodnoj Evropi i vaše članstvo u EU-u je u našem interesu”, izjavio je Scholz.

Njemački kancelar je izrazio uvjerenje da će Berlinski proces pomoći da se oslobodi puni potencijal regionalne saradnje, ali i ubrzati pristupanje svih zemalja Zapadnog Balkana u EU.

U okviru samita biće održane dvije radne sesije na temu “Regionalna saradnja i regionalno zajedničko tržište” i “Sigurnost opskrbe energentima i transformacija”.

Vrhunac samita biće ceremonija na kojoj će šefovi vlada Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije potpisati tri sporazuma – o slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, doktore dentalne medicine i arhitekte.

Također je planiran radni ručak s fokusom na strateška pitanja i budućnost Berlinskog procesa, nakon čega se očekuju konferencije za novinare domaćina i učesnika samita.

Samit o Zapadnom Balkanu održava se u okviru Berlinskog procesa, koji je Njemačka uspostavila 2014. godine kao platformu za saradnju na visokom nivou između EU-a i balkanskih država.

Podijeli ovaj članak