U Banovićima neizvjesno, načelnik Gutić poručio: “Ne mogu me oboriti, ali ako žele…”

4 min. čitanja

”Poštujemo novu općinsku većinu u Općinskom vijeću Banovići, ne bojimo se opoziva, ne bojimo se referenduma, ali oni moraju legalno kao OV donositi odluke. Oni će imati priliku ponovo izabrati predsjedavajućeg, u narednih 10-15 dana zakazati sjednicu Vijeća, gdje će ponovo imati priliku da raspravljaju o tačkama dnevnog reda, kao i smjeni predsjedavajućeg, te donošenju odluke o opozivu”, kazuje u izjavi za Oslobođenje načelnik Općine Banovići Bego Gutić.

Kome se to žuri?

On je prethodnih dana prošao turbulentan period, kada je nova većina u Vijeću predvođena kadrovima PDA zatražila njegovu smjenu kroz referendum o njegovom opozivu. Gutić navodi da su prekršene procedure te je stoga i podnio krivične prijave protiv aktuelnih vijećnika.

Podsjećamo, novu većinu u Općinskom vijeću Banovića čini 11 vijećnika PDA, jedan vijećnik NiP-a i dva nezavisna vijećnika koji su izašli iz SDA. Načelniku Gutiću, kadru SDA, ostalo je malo više od godinu mandata, s obzirom na to da su u oktobru sljedeće godine lokalni izbori u BiH.

– Kada bi se krenulo u opoziv načelnika, teško da bi se on završio do Nove godine. Ovdje je problem vjerovatno što su oni svjesni činjenice da u izbornoj godini, kako to Statut propisuje, ne mogu provoditi opoziv, ali, evo, ja ih pozivam, nekoliko puta sam i preko medija pozvao, sutra neka dođu da se dogovorimo za tu odluku o opozivu, naglašava načelnik Gutić, koji je ubijeđen da ga ne mogu pobijediti na referendumu.

– Ne mogu me oboriti, ali ako žele, neka sutra dođu da se dogovorimo na sjednici koja je legalno zakazana, kaže Gutić, dodajući da ni predsjedavajući nema taj problem, svjestan je da ljudi imaju većinu, a ovi, ukoliko žele da ga smijene, neka poštuju procedure.

– Ne može se donijeti odluka o provođenju referenduma jer Komisiju za provođenje referenduma čini sedam članova i svi su iz iste političke partije, tvrdi načelnik Banovića, dodajući da su “za 4. 9. ponovo zakazali taj referendum”.

– Ne znam kako će ga provesti, volio bih da to vidim. Ako dođu na sjednicu koju će zakazati predsjedavajući, ukoliko donesu te odluke, na toj sjednici se mogu donijeti i odluke o provođenju opoziva, smatra Gutić.

I dok većina u Općinskom vijeću Banovića očekuje odluke iz Tužilaštva o tome da li su progriješili ili ne u donošenju odluka, ona ipak ne odustaje kada se radi o opozivu općinskog načelnika.

– Nećemo odustati od toga da građani odluče o njegovoj sudbini jer sugrađani su i birali općinskog načelnika. Građani će najbolje presuditi o njegovom radu, kazao je u izjavi za Oslobođenje Sifet Ikanović iz PDA, kojeg je nova većina birala za predsjedavajućeg OV-a Banovići.

Podsjeća da je Gutić u proteklom sazivu OV-a Banovići, umjesto da o imenovanju upravnih odbora i menadžmenta javnih preduzeća odlučuje OV, ovu nadležnost prebacio na načelnika. Ikanović smatra da su na ovakav način građani dobili znatno veće cijene komunalnih usluga, među kojima odvoz smeća skuplji 300 posto, cijene vode su povećane 100 posto, a cijena grijanja 54 posto.

Ostanak na funkciji

Ikanović na kraju naglašava da se Gutić u medijima izjašnjava o tome kako će se građani izjasniti, ali da sam blokira proces.

– On je svjestan da blokadom i nama onemogućava da uđemo u prostorije i objavimo odluke većine sa druge i treće sjednice OV-a. On time stvara blokadu i sebi obezbjeđuje ostanak na funkciji, zaključuje Ikanović.

Podijeli ovaj članak