Tuzlak u dvorištu kuće otkrio srednjovjekovno blago: “Obrađivao sam svoj mali vrti i…”

2 min. čitanja

Prije četiri godine u dvorištu u Potočkoj mahali u Gornjoj Tuzli pronađena je nevjerovatna iskopina, odnosno ostaci starog rimskog vodovoda. Sada postoje pretpostavke da je pronađeno još jedno nalazište, a zvaničnu potvrdu bi trebali dati arheolozi. 

Gornja Tuzla slovi za jedno od najstarijih najstarijih neolitskih naselja u Bosni i Hercegovini, a nakon što su 2019. godine u dvorištu porodične kuće Mehmeda Ajdaslića u Potočkoj mahali pronađeni ostaci starog rimskog vodovoda u dužini od 11 metara, uslijedio je pronalazak novih zanimljivih predmeta. 

Riječ je o lokalitetu privatnog dvorišta Munira Memiševića, a pronađeni predmeti bude zainteresiranost arheologa, prenosi Bosnainfo. 

“Prije nepune tri godine obrađivao sam svoj mali vrt u sklopu vikendice nedaleko od centra Gornje Tuzle i tom prilikom naišao na kamenice koje nisu bile obične. Malo po malo sam samostalno iz znatiželje kopkao okolo i počeo vaditi brojne ostatke novca, keramike te raznih dijelova posuda”, ističe Memišević. 

Kako dodaje na prilično malenom prostoru pronašao je brojne zanimljivosti, koje je sačuvao. 

“Prošle godine mi je u goste dolazio jedan univerzitetski profesor koji mi je kazao kako je ovo vrijedna građevina. Samostalno sam čitao i istraživao brojne pretpostavke i naišao na podatak da se nekada u Gornjoj Tuzli nalazio Franjevački samostan na lokaciji 1,5 kilometara od centra Gornje Tuzle na lijevoj obali Jale što vjerujte po lokaciji odgovara u pedalj”, navodi Memišević. 

O svom pronalasku obavijestio je nadležne. 

“O ovom lokalitetu i nalazištu obavijestio sam prije nekoliko dana i čelne ljude Franjevačkog samostana u Tuzli te direktora i arheologe iz Muzeja Istočne Bosne koji su me posjetili i ostali zatečeni prizorima koje su vidjeli uz konstataciju da je prerano bilo šta govoriti dok se ne obave detaljna ispitivanja”, nadovezuje se Memišević. 

Trenutne pretpostavke ukazuju na to da bi moglo biti u pitanju arheološko nalazište koje se vezuje za Franjevački samostan iz 14. stoljeća. 

Podijeli ovaj članak