Turković: Probosanska politika je počela gubiti neke od najvažnijih poluga zaštite vitalnih nacionalnih interesa

4 min. čitanja

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine upozorila je na procese koji, kako je rekla, dovode u opasnost budućnost naše zemlje. Poručila je i kako je probosanska politika počela gubiti neke od najvažnijih poluga zaštite vitalnih nacionalnih interesa.

“Moja obaveza i pravo je upozoriti na procese koji dovode u opasnost budućnost Bosne i Hercegovine. Proces formiranja novih vlasti nije ni dovršen, a temelji Bosne i Hercegovine se miniraju, probosanska politika je već počela gubiti neke od najvažnijih poluga zaštite vitalnih nacionalnih interesa. A, Bosna i Hercegovina kao moderna, demokratska i evropska, država svih njenih naroda i građana je oduvijek bio najviši vitalni nacionalni interes onih koji su imali snage da se suprotstave najezdi grabezljivih interesa pojedinaca.

I zato moram  upozoriti na procese koji se odvijaju. 

Za predsjedavajućeg Vijeća naroda u Republici Srpskoj nedavno je izabrana Srebrenka Golić iz SNSD-a, što je mjesto koje pripada predstavniku Bošnjaka. 

Sada se govori o tome da će jedan od ministara u Vijeću ministara BiH iz reda Bošnjaka, također, biti iz SNSD-a. 

To bi značilo gubitak prava veta i zaštite pri donošenju ključnih odluka u najvažnijoj državnoj instituciji za probosansku politiku i najbrojniji narod u Bosni i Hercegovini!

Još ako visoki predstavnik svojom intervencijom obesmisli i ukine značaj većine u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Federacije BiH pri formiranju Vlade Federacije to će izazvati najveću destabilizaciju državnih struktura od Dejtona do danas. 

Bošnjaci u ovom procesu koji je počeo prije nekoliko sedmica počinju da gube svako pravo zaštite i veta, dok druga dva konstitutivna naroda, odnosno njihove proruske politike, dobijaju sve snažnije mehanizme kojima preuzimaju apsolutnu vlast u državi! 

U takvim okolnostima, jedini izlaz je formiranje snažnog probosanskog bloka koji će biti dovoljno snažan i čvrst da se odupre svim antibosanskim politikama.   Politika napretka i reformi je imperativ. Ono što nam se nudi jeste  politika u kojoj narod koji je preživio agresiju i genocid treba da bude vođen interesima onih koji su ruske marionete, koji su koliko jučer glorificirali ratne zločince najavljivali secesiju, a danas proglašavaju imovinu Bosne i Hercegovine imovinom jednog njenog djela za koji su jasno govorili da ga žele otcijepiti.

Šta treba još da se desi da shvatimo da se ‘ukrajinski scenarij‘ iz 2014. u bh.okolnostima mapira ispred naših očiju! 

Šta bi rekli svi oni koji su prolili krv u odbrani ove zemlje kada bi vidjeli kako se lako odričemo onoga za što su se borile generacije prije nas? Kako se jeftino prodaje zemlja za  vlastite interese: 

Budući ministar Šulić kaže: Imovina je vlasništvo RS i tako će ostati!  Tako kaže političar koji je predložen iz reda bošnjačkog naroda. Njegov glas će, ako bude imenovan, biti dovoljan da u slučajevima većinskog glasanja u Vijeću ministara prevlada stav onih koji se zdušno zalažu za rusku dominaciju na ovom prostorima putem njihovih zastupnika!”, rekla je Turković.

Podijeli ovaj članak