Turbulencije u “carstvu” porodice Dodik: Jedan krak ulazi u Bosku, drugi izlazi iz medijske grupacije

2 min. čitanja

Kompanija Kaboss pro iz Beograda krenula je u preuzimanje robne kuće Boska u Banjoj Luci. Za ovu transakciju je vlasnik Kabossa Dragan Đurić izdvojio 6,4 miliona maraka. Đurić je ujedno vlasnik kompanije Infinity international Group, u čijem sklopu posluje i Prointer. Đurić je objelodanio namjere u slučaju da javna ponuda uspije i da postane jedini vlasnik Boske.

– Ponudilac namjerava zadržati i razvijati privrednu djelatnost, unaprijediti poslovanje društva, obezbjediti rast i razvoj sveukupnog poslovanja u budućnosti, te poboljšati finansijski rezultat poslovanja. Nema namjeru mijenjati sjedište Društva, zadržaće broj zaposlenih, te će ga uvećavati u zavisnosti od uslova poslovanja i potreba u budućnosti, piše u ponudi.

Republika Srpska je krajem prošle godine izašla iz suvlasništva ove robne kuće, jer su Fond za restituciju i PREF prodali 12,5 odsto svojih akcija za 1,1 milion KM. Boska je u oktobru 2008. godine prodata konzorcijumu Delta-Zekstra, u vlasništvu beogradskih biznismena Miroslava Miškovića i Dragana Đurića za tri miliona evra. Sedam godina kasnije javnost je saznala da je iz Vlade Republike Srpske nestao ugovor o prodaji Boske.

I dok Prointer, odnosno jedan krak porodice predsjednika RS-a Milorada Dodika, ulazi u Bosku, drugi krak familije izlazi iz Red box media. Naime, Pavle Ćorović, zet predsjednika RS-a, više nije jedan od vlasnika ovog preduzeća. Ćorović je zajedno sa Renatom Radišićem, sinom Mileta Radišića, i Ljubišom Gornikom bio suvlasnik pomenutog preduzeća. Ćorović i Radišić su nedavno napustili firmu Red box media, koja se, između ostalog, bavi oglašavanjem, a kao vlasnik se sada vodi samo Ljubiša Gornik.

– Nema nikakve sumnje da će zet dobiti novo namještenje. Bez kruha sigurno neće biti. Ulazak Prointera u Bosku ne treba nikoga da čudi. Ako nešto ne uradimo, uskoro će nam ova firma ulaziti i u kuće i kupovati za babin groš sve što nađe po kuhinjama i dnevnim boravcima, istakao je narodni poslanik Nebojša Vukanović.

Podijeli ovaj članak