Trebamo li strahovati od Vihora i Despota? / Stručnjak za sigurnost analizirao borbena vozila MUP-a RS: Stalno ih unapređuju, pogubno je…

2 min. čitanja

Nedžad Ahatović, defendolog i stručnjak za sigurnost, komentarisao je vojni kvalitet borbenih oklopnih vozila Vihor i Depost u vlasništvu MUP-a RS.

Ahatović kaže da vozila, koja su proizvedena u TBR Bratunac, spadaju u drugi nivo oklopne zaštite po standardima NATO-a.

– Dakle, borbena oklopna vozila Vihor i Despot TRB-a Bratunac su u STANAG 2 NATO nivou oklopne zaštite i štite posadu od kalibra 7,62 mm, rekao je Ahatović.

Ističe kako je riječ o vozilima koja se mogu kretati veoma brzo.

1/2 Dakle,BOV i Vihor i Despot TRB-a Bratunac su u STANAG 2 NATO nivpu okl. zaštite i štite posadu od kalibra 7,62 mm.Njihova prednost je što se brane brzinom kretanja s obzirom na jake mašine,a laganu konstrukciju i jedno i drugo vozilo mogu da dosegnu 120 km/h po dobrom putu.

— Nedžad Ahatović (@ahatovic_nedzad) January 8, 2023

– Njihova prednost je što se brane brzinom kretanja s obzirom na jake mašine, a laganu konstrukciju i jedno i drugo vozilo mogu da dosegnu 120 km/h po dobrom putu, kazao je on.

Dodao je kako problem nije u Vihoru i Despotu. već u tome što ih MUP RS-a dodatno naoružava i radni na razvijanju boljih varijanti.

– Sa druge strane OS BiH nemaju takva borbena oklopna vozila zbog blokada u budžetu, a MUP FBiH ne želi da prati nivo opremljenosti MUP-a RS što je pogubno, poručio je Ahatović.

Podijeli ovaj članak