Tegeltija razgovarao sa norveškim ambasadorom: Resursi koji će BiH pomoći na evropskom putu

1 min. čitanja

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorom Kraljevine Norveške u BiH Olavom Rajnertsenom o unapređenju bilateralne saradnje, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Naglašeno je da se radi o dvije prijateljske zemlje koje nemaju otvorenih pitanja i imaju dobru političku saradnju, ali da treba uložiti dodatni napor kako bi se unaprijedila trgovinska razmjena i jačala privredna saradnja.

– Ambasade Kraljevine Norveške u Sarajevu i Beogradu pokrenule su inicijativu da predstave norveške ekspertize i investitore Zapadnom Balkanu. Neke norveške kompanije već su prisutne u BiH i regiji, a mnoge od njih pokazuju interesovanje za širenje aktivnosti u regiji. Ova konferencija poslužit će kao prilika za daljnje jačanje suradnje između zemalja Zapadnog Balkana i Norveške, njihovih industrija i kompanija, izjavio je ambasador.

Predsjedavajući Tegeltija je istaknuo zainteresovanost Bosne i Hercegovine za jačanje saradnje u energetskom sektoru u kojem BiH ima puno neiskorištenog potencijala, a Norveška raspolaže novim tehnologijama i znanjem.

Tegeltija je zahvalio Vladi Kraljevine Norveške na kontinuiranoj pomoći, posebno podršci reformskim procesima i evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Podijeli ovaj članak