Tegeltija o mogućem poništavanju izbora u RS-u: Dokaz o unaprijed smišljenom planu, opozicija u RS-u i CIK djeluju kao jedan tim

3 min. čitanja

– Priča o mogućem poništavanju izbora u Republici Srpskoj prije zvaničnih rezultata, što su iznijeli predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović i lider SDS-a Mirko Šarović dokazuje da je riječ o unaprijed smišljenom planu i dovoljan je dokaz za krivičnu prijavu protiv CIK-a – rekao je Srni pravni savjetnik Milorada Dodika, Milan Tegeltija.

Tegeltija je naveo da je Arnautović sinoć doslovno rekao u vezi sa poništavanjem izbora u Republici Srpskoj da će “to biti na stolu” prije bilo kakvog utvrđivanja rezultata i nepravilnosti.

– Arnautović je rekao sinoć da će razmotriti mogućnost poništenja izbora u Republici Srpskoj i to je rekao prije nego što su uopšte utvrđeni izborni rezultati, prije nego što je počeo proces za ulaganje i razmatranje prigovora i žalbi i on već zna da će to razmatrati – rekao je Tegeltija.

Tegeltija je postavio pitanje kako Arnautović zna da će najdrastičnija i posljednja mjera u izbornom procesu uopšte biti tema za razgovore i razmatrana u CIK-u prije utvrđivanja izbornih rezultata, prije otvaranja procesa za ulaganje prigovora i prije razmatranja tih prigovora i dokaza?

On je dodao da je to isto u javnosti iznio i Šarović.

Tegeltija je konstatovao da ne zna treba li veći “dokaz planski smišljenog nezakonitog postupanja CIK-a”, istakavši da je “vidljiva sprega opozicije u Republici Srpskoj i CIK-a da praktično djeluju kao jedan tim”.

On je ukazao da tako nešto jednostavno nije moguće znati i reći u poštenom, fer i zakonitom postupku, osim ako nije ranije smišljen plan postupanja u koordinaciji sa opozicijom iz Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, ovo je jedan dokaz u prilog krivičnoj prijavi protiv članova CIK-a, budući da unaprijed znaju kakve će mjere razmatrati.

– Arnautović je doslovno sve sam rekao i ne može se pozivati na neke teoretske opcije jer da je to bila teoretska opcija zašto nije rekao poništenje izbora u Federaciji BiH ili BiH, a ne samo u Republici Srpskoj – naveo je Tegeltija.

On je siguran, kako kaže, da će izjave Arnautovića i Šarovića morati da zainteresuju i Tužilaštvo BiH u kontekstu već podnesene krivične prijave protiv članova CIK-a jer ova izjava Arnautovića je ono što se u pravu zove dokaz in flagranti.

Podijeli ovaj članak