Džaferović o Aliji Izetbegoviću: Bio je državnik u pravom smislu te riječi!

3 min. čitanja

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, danas je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježena 19. godišnjica smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

„Ime Alije Izetbegovića priziva neiscrpan broj tema, jer se radi o osebujnoj ličnosti i jednom od najznačajnijih ljudi u historiji ove zemlje. Zasigurno najznačajnijoj ličnosti, u novijoj bosanskohercegovačkoj historiji“, izjavio je tom prilikom predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

– Alija Izetbegović je bio predsjednik, mislilac, pisac, humanista, pravnik. Ipak, jedna riječ najbolje sažima utiske koje smo svi osjećali pred ličnošću rahmetli predsjednika. Alija Izetbegović je bio državnik. U pravom smislu te riječi – rekao je, između ostalog Džaferović.

Izetbegović je, kako je poručio Džaferović, istinski vjerovao da Bosna i Hercegovina pripada svim svojim narodima.

– Znao je da su Bošnjaci, zbog svoje historijske sudbine, pupčanom vrpcom vezani za sudbinu Bosne i Hercegovine. Ali nikada, ponavljam – nikada nije uskraćivao Srbima i Hrvatima pravo da Bosnu i Hercegovinu osjećaju svojom. Borio se da nikome ne bude tijesno u ovoj zemlji i u svojoj koži. Uvjeren da različiti narodi mogu i trebaju živjeti zajedno, borio se za to da se različita mišljenja sučeljavaju u javnosti. Bio je do kraja, uvjereni demokrata. Govorio je da pravo jačeg nije pravo, nego činjenica. Govorio je da je istinsko pravo nastalo kako bi se zaštitili slabiji. Govorio je da je sloboda mišljenja prvenstveno sloboda da se misli drugačije. A onda se desio paradoks. On koji se borio za suživot, optužen je da radi suprotno. On koji se borio za slobodu misli, optužen je da radi suprotno. Dvaput je osuđivan, zbog riječi i misli – podsjetio je Džaferović, naglasivši da, kada je Alija Izetbegović došao na vlast, nije bilo revanšizma, o čemu su svjedočili čak i neki njegovi isljednici.

Podsjetio je na Izetbegovićeve riječi da je “rješenje za sve naše probleme cjelovita i demokratska Bosna i Hercegovina”. „Cjelovita“ – znači da smanjimo etničke podjele, a “demokratska” – da razvijemo podjelu mišljenja unutar svakog od naroda, umjesto između njih.

Cvijeće su na mezarje položile brojne delegacije državnog, federalnog i nižih nivoa vlasti u BiH, predstavnici diplomatskog kora, boračkih udruženja, članovi Stranke demokratske akcije (SDA) i drugi

Podijeli ovaj članak