Burno na sjednici Doma naroda FBiH: “U situaciji smo gdje nam je prvi čovjek izvršne vlasti na crnoj listi, a obrazlaže nam odluku o imenovanju sudija”

4 min. čitanja

Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH raspravljaju o prijedlogu odluke o potvrđivanju Odluke predsjednika FBiH o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH. 

Predsjednik FBiH Marinko Čavara, obrazlažući odluku, rekao je da je danas najvažnije da uradimo ono što je u obvezi izaslanika Doma naroda i što je jedna od najvažnijih obveza, a to je da imamo popunjen Ustavni sud FBiH i Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

– Nadam se da su stečeni uslovi da potvrdite odluku uz saglasnost potpredsjednika FBiH, a za sudije su imenovani Ajša Softić iz bošnjačkog naroda, Mirko Milićević iz hrvatskog i Branimir Orašanin iz srpskog naroda. Radi se o osobama koje su po ocjeni VSTV-a dobili najviše ocjene, koje se mogu nositi s pritiscima da ne utječu na njihove odluke i koje imaju pravno znanje. Cilj je da kroz potvrđivanje odluke popunimo u najvećem dijelu Ustavni sud i omogućimo da radi Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, kaže Čavara. 

Jasmin Duvnjak, delegat SDA, kaže da je dobro došlo to da je svanuo dan u kojem se pojavio Čavara i da je posebno dan lijep sa aspekta obaveza delegata, jer bi trebali da potvrde odluku o imenovanju sudija Ustavnog suda.

– Više puta sam od 2019. do danas i sa govornice i u pisanoj formi tražio od predsjednika FBiH da dostavi listu sudija koji su po prvoj konkursnoj proceduri dospjeli 23. oktobra 2019., što znači da se za četiri dana obilježava treća godišnjica kako su stigla imena kandidata koji su prošli zakonsku proceduru. Predsjednik FBiH ima obavezu da ovom Domu dostavi listu kandidata nedostajućih sudija. Slažem se da su okolnosti takve da ne trebamo ništa rasplamsavati, niti političku situaciju usložnjavati, ali ne mogu, a da ne pitam predsjednika FBiH šta se čekalo dosad? Koji je razlog, upitao je Duvnjak. 

Replicirao mu je predsjednik Kluba hrvatskih delegata Ivo Tadić (HDZ BiH), kazavši da ovo nije problem predsjednika već članova Predsjedništva FBiH. 

– Građani su nakon izbora kazali ko je krivac. Međutim, želim da pokušamo napraviti iskorak, znamo što nam je cilj i pozdravljam ovu odluku koja je dogovorena uz saglasnost sa potpredsjednicima FBiH. Mi ćemo ovu odluku podržati, kaže Tadić.

Delegat Aner Žuljević (SDP BiH), rekao je da smo u situaciji koja je potvrdila da je pravosudna reforma propala i da su ključni međunarodni predstavnici smogli hrabrosti da javno govore kako je to projekat koji je i pored njihove namjere i sredstava, nažalost, nije uspio. 

– Mi se nalazimo u situaciji gdje nam je prvi čovjek izvršne vlasti na crnoj listi i koji nam obrazlaže odluku o imenovanju sudija. Očito je situacija da se ne treba previše talasati već posao završiti sa što manje posljedica. Ono što je zaključak priče jeste da je sve obesmišljeno, institucije, a posebno institucija konkursa, rekao je Žuljević. 

Pojedini delegati su se u svojim raspravama dotakli činjenice da se Čavara našao na američkoj crnoj listi upravo zbog blokade imenovanja sudija u Ustavni sud FBiH u proteklim godinama. Osvrćući se na njihova izlaganja, Čavara je rekao da zbog nepostojanja političkog dogovora nije bilo imenovanja sudija i da s aspekta stavljanja na crnu listu ne zna zašto bi se stidio bilo čega.

Podijeli ovaj članak