Sve je trebalo ići preko Republike Srpske – Hrvatska kompanija pokušala nabaviti dijelove iz Rusije za helikoptere, ali umiješala se SOA

3 min. čitanja

Zrakoplovno tehnički zavod smješten u Velikoj Gorici pokušao je da izbjegne sankcije koje su nametnute Rusiji od strane EU i Hrvatske i preko Republike Srpske nabavi dijelove za helikoptere, objavio je Jutarnji list. 

U jeku sankcija Europske unije protiv Rusije i ruske agresije na Ukrajinu, prije nepunih mjesec dana u Zrakoplovno tehnički zavod u Velikoj Gorici, koji je u državnom vlasništvu, na razgovore o prodaji rezervnih dijelova za vojne helikoptere stigla su dva predstavnika ruske kompanije Aero Technik Service iz Moskve.

Sastanak s predstavnicima ZTC-a trajao je više od sat vremena, a kako saznaje Jutarnji, dogovoreno je da ruska kompanija u Veliku Goricu pošalju ponudu za prodaju dijelova koji su potrebni ZTC-u.

U samom ZTC-u priznaju da se sastanak dogodio, ali tvrde kako je do njega došlo na rusku inicijativu te ta je tema bila otvorene stavke za nabavu roba i usluga iz prethodnog razdoblja. U ZTC-u tvrde da je ruskim gostima kazano kako nikakva trgovina nije moguća sve dok su na snazi sankcije. No, ovo objašnjenje je, navodi isti izvor, prilično “tanko” jer to je predstavnicima ruske kompanije moglo biti rečeno i kad su tražili sastanak.

Prema informacijama Jutarnjeg, sastanak je bio puno sadržajniji te se detaljno razgovaralo na koji način zaobići sankcije te platiti i dopremiti ruske dijelove iz Rusije u Hrvatsku. Kako zbog sankcija nije moguć platni promet niti izvoz robe iz Rusije u Hrvatsku, navodno je dogovoreno da se cijeli posao obavi preko Republike Srpske. Robu bi formalno kupila neka tvrtka u Republici Srpskoj od koje bi pak ZTC kupio tu robu i uvezao u Hrvatsku.

No, prema svemu sudeći, cijeli posao je ipak propao jer dolazak dvojice ruskih državljana nije promakao djelatnicima Sigurnosno obavještajne agencije koji su potom alarmirali i kolege iz Vojno obavještajne sigurnosne agencije. Nakon što je utvrđeno da su bili na podužem sastanku u ZTC-u, o svemu je obaviještena i Uprava CERP-a koja je vlasnik ove tvrtke. U CERP-u su se upalili alarmi za uzbunu te je od Uprave tvrtke zatraženo pojašnjenje o posjetu dvojice ruskih državljana.

Inače, ruska kompanija ATS je vrlo poznata tvrtka koja proizvodi dijelove za helikoptere MI-8 koje koristi Hrvatska vojska i u prošlosti je ova kompanija u nekoliko navrata poslovala sa ZTC-om, piše Jutarnji list.

Podijeli ovaj članak