Delegacija Vjerske službe Vojske Srbije u posjeti Ministarstvu odbrane BiH: Njegovanje odnosa u duhu tradicije pravoslavne vjere

2 min. čitanja

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za upravljanje resursima Mirko Okolić primio je delegaciju Vjerske službe Vojske Srbije, koju je predvodio protojerej Slađan Vlajić, glavni vojni sveštenik Vojske Srbije na službi u Generalštabu Vojske Srbije, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Tokom sastanka razgovaralo se o stanju u Ministarstvu odbrane, radu i ulozi Kancelarije pravoslavnog dušebrižništva u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, budućim aktivnostima koje ih očekuju, zadacima i obavezama koje obavlja Vjerska služba Vojske Srbije te zajedničkoj saradnji u budućnosti.

Zamjenik ministra Mirko Okolić je uz riječi dobrodošlice zahvalio na posjeti te naveo kako se odnosi trebaju njegovati u duhu tradicije pravoslavne vjere, uz poštovanje prema drugim vjeroispovijestima zastupljenim u OS BiH i Vojsci Srbije.

Protojerej Slađan Vlajić je naglasio kako je namjena vjerske službe omogućavanje ustavnog prava pripadnika Vojske Srbije na ostvarivanje slobode vjeroispovjesti, koja se ostvaruje isključivo po sopstvenoj volji i ubjeđenju, na principu dobrovljnosti, uz uvažavanje obaveza koje proističu iz vojne službe.

Također, kao zadatak vjerske službe je naveo razvijanje i jačanje duhovnih i moralnih vrijednosti pripadnika Vojske Srbije, kao i njegovanje vojničkih vrlina i patriotizma.

Na sastanku su, pored pomenutih, prisustvovali i nastojatelj Kancelarije pravoslavnog dušebrižništva protojerej Milorad Milinković, jerej Tomislav Pajević, stručni savjetnik u Kancelariji pravoslavnog dušebrižništva i jerej Nemanja Lakić, glavni vojni sveštenik OS BiH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Podijeli ovaj članak