Sutra o nižoj cijeni gasa za Sarajlije: Subvencije će teško ublažiti dodatni udar na ionako loš standard građana

4 min. čitanja

Za građane koji kao primarni energent koriste plin, do kraja godine ne bi trebalo biti većih briga. U Federaciji bi moglo doći do dogovora o subvencioniranju cijena gasa za četvrti kvartal ove godine, odnosno od 1. oktobra do kraja godine. Inicijativa je oživjela nakon što je ruska energetska kompanija Gazprom i zvanično dostavila Energoinvestu novo, četvrto poskupljenje plina od 9,7 posto.

Volje ima

Na inicijativu federalnog Ministarstva energetike, rudarstva i industrije održan je sastanak sa nadležnima iz Energoinvesta. Oni su se prethodno obratili federalnoj Vladi radi saglasnosti, odnosno za korekciju nove cijene. Korekcija povećanja u iznosu 9,7 posto naći se na dnevnom redu Vlade sutra, kada se pri davanju saglasnosti treba uzeti u obzir i korekcija koja se odnosi na kursne razlike odnosa dolara, eura i konvertibilne marke, s obzirom na to da je u ovom segmentu došlo do značajnih povećanja. Nakon korekcije tek slijedi utvrđivanje modela na kojima bi se implementirala pomoć građanima u vidu subvencija. Vlada Federacije u ponudi ima nekoliko varijanti.

Resorni ministar Nermin Džindić jučer nije želio pred medije, a direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević kazala je da bilo koji model mora proći određene procedure.

– Još ništa nije konkretno završeno. Glavna poruka je da ide povećanje cijene na Vladi, ali to povećanje treba da subvencioniraju vlade kantona. Ukoliko postoji volja od Vlade Federacije, očekujem i znam da je bila volja i Vlade KS-a da isto urade. Tako da očekujem da će se to desiti, da će obje vlade zaista donijeti svoje odluke i da će se priča o korigovanju cijena završiti, kazala je Hadžialjević i dodala da od 1. januara ide nova cijena, a do tada su iz Gazproma dobili uvjerenje da neće biti promjene u dinamici snabdijevanja BiH plinom.

S druge strane, subvencijama će se Vlada Kantona Sarajevo baviti također u četvrtak. Premijer Edin Forto potvrdio nam je da će to biti jedna od tačaka ne navodeći detalje.

Podsjetit ćemo na to da je kantonalna Vlada ranije donijela odluku o subvencioniranju samo socijalnih kategorija stanovništva. Tada je Forto kazao da su mjeru samostalno poduzeli, jer nije došlo do dogovora sa federalnom Vladom iako su u avgustu održali pripremni sastanak kako bi se građani bezbrižnije pripremili za sezonu grijanja, a manje osjetili inflaciju u energetskom sektoru.

I resorni kantonalni ministar Enver Hadžiahmetović kratko nam je kazao da slijede nove konsultacije.

Konsultiraću se sa Vladom, jer mi subvencioniramo samo socijalne kategorije u Kantonu Sarajevo, tj. 43.000 naših građana, ističe Hadžiahmetović

Lančana reakcija

Dok građani ne dobiju olakšanje za plaćanje računa za plin, glavobolja raste zbog rasta cijena goriva. Na benzinskim pumpama već se provodi najavljeno povećanje od 10 do 25 feninga kao posljedica rasta cijena nafte na svjetskom tržištu. Ako uzmemo u obzir ranija iskustva, povećanje cijena plina i goriva izazvat će lančanu reakciju, odnosno poskupljenja hrane, prijevoza i ostalih usluga.

Subvencije, kolike god da su, teško će ublažiti dodatni udar na ionako loš standard građana.

Podijeli ovaj članak