FUP se oglasio o hapšenju pripadnika MUP-a KS-a: Evo za šta se terete privedeni policajci

2 min. čitanja

Pripadnici FUP-a jutros su, po nalogu sarajevskog Tužilaštva, kako smo već objavili na području Sarajeva izveli akciju tokom koje je uhapšeno pet pripadnika MUP-a KS-a.

VEZANI TEKST

O akciji sada se oglasio FUP: 

“Policijski službenici Federalne uprave policije pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo provede aktivnosti iz svoje nadležnosti u operativno-taktičkoj akciji kodnog naziva Drum zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem i zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

U sklopu navedenih aktivnosti, a po naredbi Općinskog suda u Sarajevu, izvršeni su pretresi na pet lokacija na području Kantona Sarajevo, kojom prilikom je slobode lišeno pet osoba M.K. (1971), A.F. (1971), J.K. (1991), M.H. (1974) i Š.A. (1975), a radi se o ovlaštenim službenim licima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Osobe lišene slobode, terete se da su u posljednjih godinu dana posredno ili neposredno zahtijevali, zaprimili i prihvatili novčanu nagradu, drugu korist i obećanje nagrade za sebe ili drugog, koristeći svoj službeni položaj, posredovali da službena osoba u Federaciji izvrši ili ne izvrši službenu radnju, te su kao službene osobe u Federaciji iskorištavali svoj službeni položaj i ovlaštenje, prekoračivši granice svoje službene ovlasti i ne obavivši svoje službene dužnosti, čime su sebi ili drugome pribavili protivpravnu imovinsku korist u za sad neutvrđenom iznosu.

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima biti predate u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo”, saopćeno je iz FUP-a.

Podijeli ovaj članak