Suljagić za Oslobođenje: Nesrbima u Podrinju može prijetiti svaka šuša, a zbog budale u Sarajevu reaguju svi

2 min. čitanja

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, prokomentarisao je zadnje verbalne napade na uposlenike MC Srebrenica nakon objavljivanja izvještaja o negiranju genocida.

VEZANI TEKST

On je, u razgovoru za naš portal, kazao kako je postalo normalno da se Bošnjaci, povratnici, u Podrinju napadaju verbalno i fizički.

– Problem i jeste u tome što smo svi naviknuti da građanima nesrpske nacionalnosti u Podrinju može prijetiti svaka šuša i da to prođe bez bilo kakve reakcije. Kada neka budala u Sarajevu, na društvenim mrežama, napiše neki kontroverzan status, onda se dignu svi, od udruženja novinara do profesionalnih branilaca ljudskih prava, rekao je Suljagić.

Čak ni ti, kako kaže Suljagić, profesionalni branioci ljudskih prava ne doživljavaju podrinjske Bošnjake kao ljude koji trebaju imati prava koja su im zagarantovana zakonima i Ustavom Bosne i Hercegovine.

– Jedno od tih prava je da vam neko ko je na čelu neke paraorganizacije, koja je pri tome na budžetu entiteta RS, ne prijeti, da vas desničarski portali koje uređuju ‘ugledni građani‘ Srebrenice ne nazviaju ustašom zbog toga što radite svoj posao i zato što stojite na braniku drugačijih vrijednosti od onih koje utjelovljuju Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Vinko Pandurević i ostatak te koljačke bagre koju i dalje veličaju, barem u istočnoj Bosni, kazao je on.

Podijeli ovaj članak