Šulića kao ministra Osmorka neće podržati

7 min. čitanja

Posljednji potezi Milorada Dodika i aktuelne većine u Republici Srpskoj, kako u institucijama entiteta, tako i kroz težnje na državnom nivou, čini se polako otvaraju oči strankama koje čine osmorku. Ili bar nekima od njih. No, praznično je vrijeme, pa mnogi nisu bili dostupni za dodatni komentar.

Udari na državu

Neke od posljednjih odluka Narodne skupštine RS-a, prije svega usvajanje Zakona o nepokretnoj imovini, ali i težnje osmorkinog partnera u vlasti da ovlada Vijećem ministara, polako otvaraju oči strankama osmorke. Tako su Narodni evropski savez i Stranka za BiH poručili da je neprihvatljivo to što Dodik namjerava u Vijeće ministara imenovati Denisa Šulića (bivši dopredsjedavajući NSRS-a iz SNSD-a).

– Bošnjaka po Dodikovoj mjeri, čime bi, uprkos zakonskim odredbama koje bi to trebale onemogućiti, Dodik, ipak, dobio nadmoć odlučivanja u Vijeću ministara BiH, poručili su, između ostalog, u zajedničkom saopćenju NES i Stranka za BiH.

Osudili su i usvajanje Zakona o nepokretnoj imovini, već ranije proglašenog neustavnim, te dodali da smatraju kako nema daljih pregovora s onima čija retorika i ponašanje predstavljaju direktan udar na državu i institucije.

– Smatramo da je ovo trenutak kada osmorka mora zaustaviti pregovore s Dodikom o daljem formiranju vlasti, dok se ne zaustave udari na državu. Sporazumom smo se, prije svega, obavezali na to da ćemo rješavati pitanja u vezi kojih imamo saglasnost, a rečeno je da ćemo u dobroj vjeri tražiti i težiti kompromisima u prevazilaženju spornih političkih pitanja, ističe Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a.

Nisu zadovoljni ni iznimno oštrom reakcijom međunarodne zajednice u BiH, koja je Dodiku poslužila za višednevne obračune sa američkim ambasadorom u našoj zemlji. Potpisnici nisu željeli dodatno komentirati stavove. Pitanja je puno, kao naprimjer – radi li se zaista o brizi za državu ili tek unutarkoalicionom utvrđivanju pazara, odnosno jačanju pozicija kako bi se dobilo u budućoj vlasti, posebno na federalnom nivou, što je više moguće.

– Treba pitati svakoga za motive. U svakom slučaju, ja se u potpunosti slažem da ne dolazi u obzir da SNSD ponudi ministra iz reda bošnjačkog naroda, uzimajući u obzir način odlučivanja u Vijeću ministara, kaže Damir Arnaut iz Naše stranke.

Vjeruje Arnaut da se to može spriječiti tokom pregovora.

– Iskreno, jako bih se zabrinuo ako bi ovo pismo, na koje se referirate, bilo otvaranje očiju liderima osmorke i spoznavanje ko je Dodik. Dodik nije jučer ili jutros došao na političku scenu. Sada da se neko probudi sa spoznajom da je njegova politika duboko destruktivna, antidržavna i antizapadna je ravno izlasku iz političkog obdaništa, smatra novinar Sead Numanović.

Dodaje Numanović i to da je moguća i varijanta što skuplje prodaje kože. Stekao je, kaže, dojam da je osmorka u komunikacijskom rasulu.


image

Dragan Čović i Milorad Dodik stari su partneri/Fena


Fena/

– Zbunjeni su reakcijama ili, još gore, izostankom reakcija na određene Dodikove, pa i Čovićeve poteze. Ovo je očigledno jedna mješavina različitih političkih uvjerenja koja čine osmorku, te ambicija i sujeta lidera, olako datih obećanja i brzine koja je nezdrava za jedan ovakav blok u formiranju vlasti, smatra Numanović.

Nakon usvajanja spornog zakona, gostujući u Dnevniku O kanala, iz NIP-a su imali stav o budućnosti koalicije sa SNSD-om.

– Neće se ići ispod te crvene linije. Isto tako može biti odgovor i sa naše strane – ako se to nekome sviđa, sviđa, ako ne sviđa – to je njegov problem. Mi nismo u državnoj vlasti zbog fotelja i funkcija. U državnoj vlasti je osmorka, ja mogu govoriti u ime Naroda i pravde, iz razloga da prekinemo dosadašnje blokade, rekao je Denis Zvizdić, zamjenik predsjednika NiP-a.

I sa naše strane može uslijediti odgovor – ako se to nekome sviđa, sviđa, ako ne sviđa – to je njegov problem, kaže zamjenik predsjednika NiP-a Denis Zvizdić

Iz Pokreta za nove generacije navode da je jasno da su euroatlantske integracije, poštivanje državnih institucija Bosne i Hercegovine, borba protiv kriminala i korupcije, provođenje presuda Ustavnoga suda, provođenje reforme poreske i akcizne politike sa ciljem ublažavanja posljedica ekonomske krize u Bosni i Hercegovini i osiguranja podrške poduzetništvu, te reforma obrazovnog sistema, povećana ulaganja u nauku i borba za bolji položaj mladih, osnovni pravci koje Pokret priznaje i od kojih neće odustati.

Kadrovske križaljke

– Kako je i dogovoreno, stav pokreta Za nove generacije je da je spreman dati šansu novom sazivu Vijeća ministara u trajanju od 100 dana, da dokaže svoju privrženost ovim ciljevima. Taj period je više nego dostatan da se dokaže da li su ove namjere iskrene ili se samo radi o olako datim obećanjima s ciljem popunjavanja kadrovskih križaljki. No, i prije isteka tih 100 dana, već u prvom koraku odabira budućih ministara i zamjenika ministara, nositelja izvršne vlasti, bit će nam jasno da li su inicijalno dogovorene smjernice i stavke iznesene u ekspozeu mandatarke samo početak stvarne suradnje ili izgovor za popunjavanje kadrovskih križaljki, poručili su iz Pokreta.

Priča o ostavljanju iza sebe tema i problema oko kojih novopečeni partneri nemaju saglasnost ruši se, čini se, brže od kule od karata. Razlog – izuzetno je teško bilo kojoj političkoj opciji koja tek gradi svoj položaj u društvu ući u odnos sa SNSD-om i HDZ-om, te tek tako ignorirati antidržavne, secesionističke, profašističke i ine poteze, a ne izgubiti teško stečeno povjerenje građana.

Podijeli ovaj članak