Suđenje Zijadu Blekiću i ostalima u predmetu Profit: Svjedoci nisu znali ko je kupac

5 min. čitanja

Jučer su na suđenju Zijadu Blekiću i ostalima u predmetu Profit, koji se terete za nezakonito sticanje oko 30 miliona KM, svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu posvjedočili na koji način su prodali, odnosno poklonili dionice koje su imali u firmi Unioninvest.

Posrednik Jusufranića

Saslušano je deset svjedoka, među njima i Šefik Solak, koji je posvjedočio da je bio uposlenik Unioninvesta, na osnovu čega je i stekao dionice.

– Hamdija Zvrko, s njim sam zaključio ugovor. On je bilo glavni za to, preko je njega išlo sve, a čuli smo da ih kupuje Ibrahim Jusufranić. Isplaćeno mi je 18 hiljada KM, kazao je svjedok Solak.

Milorad Đokić je također bio uposlenik Unioninvesta, a svoje dionice je prodao Hamdiji Zvrki “za 12 ili 14 hiljada KM”.

Nakon što mu je tužilac Samir Selimović predočio set dokaza, među kojima je i prijava prijenosa vrijednosnih papira te ugovor o darovanju dionica između njega i Jasmina Jusufranića, svjedok je rekao da Jusufranića ne poznaje, te da je sve “poslove u vezi sa dionicama obavio sa Zvrkom”. Dodao je i da se ne smatra oštećenim.

I Ibrahim Behrić posvjedočio je da je kao uposlenik Unioninvesta bio vlasnik dionica koje je prodao za 10 hiljada KM, ali da nije znao koliko one vrijede na tržištu. I njemu je predočen isti set dokaza, a i on je ustvrdio da Jusufranića ne poznaje i da se ne smatra oštećenim.

Svjedok Hadži Belagoši je rekao da je kao radnik Unioninvesta bio vlasnik dionica koje je prodao, ali da ne zna koliko je novca dobio.

Zvrko je tražio da otkupi moje dionice, a Jasmina Jusufranića nisam poznavao niti sam s njim potpisao ugovor, rekao je svjedok

– Hamdija Zvrko me pitao da prodam, rekao sam da neću, ali je teška situacija bila, pa sam se ipak odlučio za prodaju, ispričao je svjedok.

Njemu je predočen isti set dokaza za koje je potvrdio da se na njima nalazi njegov potpis, ali da Jusufranića ne poznaje.

Muhidin Kapo, branilac optuženih Jasmina i Smiljke Jusufranić, pročitao je iskaz svjedoka iz istrage kada je kazao: “Hamdija Zvrko je zatražio da otkupi moje dionice na šta sam ja i pristao, dogovorili smo da on meni isplati osam hiljada KM, što je on i učinio. Jasmina Jusufranića u vrijeme potpisivanja ugovora nisam poznavao niti sam s njim potpisao ugovor, najvjerovatnije da je njega Hamdija stavio na ugovor o darivanju dionica”.

Vesna Kravec posvjedočila je da je kao uposlenik Unioninvesta imala dionice, te da je 2006. godine njihova tržišna vrijednost bila 100 KM.

– Prodala sam ih Zvrki, kako smo se dogovorili, tako je i bilo, potpisala sam, dobila novac, 10 hiljada KM, rekla je svjedokinja i dodala da ono što je potpisala nije čitala, te da Jasmina Jusufranića ne poznaje.

Redžep Bučan je, također, posvjedočio da je dionice prodao za 10 hiljada KM, ali i da je Zvrko bio posrednik za Jusufranića.

Dakle, na jučerašnjem suđenju većina svjedoka je kazala da nije imala saznanja o tome da dionice prodaju optuženom Jasminu Jusufraniću, ali da je dionice prodala svojevoljno i da se “ne osjeća oštećenim”.

Podsjećamo da su Hamdija i Husein Zvrko već osuđeni zbog organizovanog kriminala i zloupotrebe položaja na po godinu zatvora, te da su već svjedočili u ovom predmetu.

Izvlačenje novca

Za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela optužnica tereti Zijada Blekića, Edina Dizdara, Ramiza Bibića, Muharema Bajrića, Armina i Elmu Mulahusić, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Nasera Dacu, Jasmina i Smiljku Jusufranić, Branislava Petrovića, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Edinu Halilbegović i Azru Blekić-Aydogan.

Oni su optuženi da su od 2006. do 2014. godine organizovali grupu koja je na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona KM – fiktivnom kupovinom dionica, manipulacijom na tržištu kapitala, te izvlačenjem novca kroz fiktivne pravne poslove.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. septembar kada će biti saslušan veći broj svjedoka.

Podijeli ovaj članak