Mjere štednje u Švedskoj: Zatvaraju se crkve i saune, troše previše struje

2 min. čitanja

Švedska zatvara crkve i saune u mnogim gradovima u nastojanju da smanji potrošnju električne energije i troškove ove zime.

Andreas Mansson, inženjer koji nadgleda energetske potrebe crkvi u biskupiji Lund, rekao je da će 150 od 540 crkava na tom području biti potpuno ili djelimično zatvoreno ove zime u okviru napora Švedske da smanji potrošnju energije.

“Nema sumnje da je grijanje najveći trošak, mnoge zgrade imaju prilično lošu izolaciju”, rekao je Mansson za lokalni list “Dagens Nyheter“, prenosi Anadolija.

Kako je kazao, Lund je uložio napore i sredstva da zgrade budu efikasnije, ali je riječ o objektima koji troše veliku količinu struje.

One crkve koje budu uspjele da ostanu otvorene smanjiće grijanje kako bi uštedile energiju i bile otvorene tokom cijele zimske sezone, javljaju lokalni mediji.

U okviru mjera štednje biće zatvorene i saune i grijani bazeni, a pojedini će raditi sa sniženom temperaturom.

U Malmoeu, na primjer, Gradsko vijeće planira potpuno zatvoriti bazene ili smanjiti temperaturu u njima.

Vlada Švedske je također zatražila od državnih organa u 200 švedskih opština da smanje potrošnju električne energije uoči zimskih mjeseci.

Švedski ministar energetike Khashayar Farmanbar ranije je istakao važnost “da cijelo društvo doprinese smanjenju potrošnje energije”.

Evropske zemlje poduzimaju različite mjere da ograniče upotrebu energije u jeku rastućih cijena električne energije i prirodnog plina.

Povećanje cijena dijelom je uzrokovano prijetnjom Rusije da će u potpunosti prekinuti isporuku plina Evropi kao odgovor na sankcije zapadnih zemalja zbog tekućeg rata u Ukrajini.

Podijeli ovaj članak