“Stvara se atmosfera kakva nije bila ni uoči agresije na BiH” – SDA traži reakciju stranaca

2 min. čitanja

Stranka demokratske akcije (SDA) oglasila se saopćenjem za javnost povodom današnjih izjava predsjednika RS-a Milorada Dodika koji je žestoko napao reisu-l-ulemu IZ BiH Huseina ef. Kavazovića zbog njegovih stavova iznešenih u intervjuu za Glas Amerike.

Iz SDA su Dodikove napade okarakterisali kao bahate i primitivne, te su konstatovali kako je ovo ustaljena matrica predsjednika manjeg bh. entiteta.

U svom saopćenju pozvali su na reakciju međunarodne zajednice uz poruku da Dodik kreira atmosferu kakva nije vladala ni uoči agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Saopćenje SDA ovim putem prenosimo u cijelosti: 

– SDA najoštrije osuđuje bahate i primitivne napade Milorada Dodika na reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazovića, koji dolaze uoči jednog od najvećih muslimanskih blagdana Kurban-bajrama.

Vrijeđanje pripadnika drugih etničih i vjerskih grupa, te općenito neistomišljenika, već dugo je Dodikova matrica ponašanja kojom sve one koji mu stoje na putu pokušava ušutkati ili diskreditirati. 

Dodik će se morati pomiriti s činjenicom da je prošlo vrijeme kada se predstavnike Islamske zajednice i Bošnjake općenito moglo ušutkati ili ih vrijeđati bez posljedica.

Ukoliko očekuje da se svi Bošnjaci ponašaju servilno, da mu se ne suprotstavljaju i šute na njegove napade, kao što to čine predstavnici Trojke, onda se grdno vara. 

Morao bi imati na umu da su predstavnici Trojke politička manjina u probosanskom bloku, i da je puno više onih koji su spremni da se na svaki način suprotstave njegovoj aroganciji i pogubnoj antidržavnoj politici.

To bi na umu morali imati i ključni predstavnici međunarodne zajednice. Oni prema Dejtonskom sporazumu imaju obavezu da reaguju i zaustave Dodika u napadima na državu BiH i stvaranju atmosfere kakva nije vladala ni uoči agresije na BiH. Dužni su reagovati dok nije postalo kasno, jer Dodikova politika sve ozbiljnije ugrožava stabilnost i mir, saopćeno je.

Podijeli ovaj članak