Struja ubila sedam krava kod Prijedora, telad ostala bez mlijeka

2 min. čitanja

Strujni udar pokosio je sedam krava na imanju Rajka Zorića u Rasavcima kod Prijedora. Zorić je za Nezavisne novine potvrdio da je im je pričinjena šteta od oko 20-30.000 KM.

– Teška je situacija, a ne znamo ni sami kolika je šteta, sigurno između 20 i 30.000 KM, rekao je Zorić.

Dodao je da im se ljudi već javljaju kako bi pomogli. Na farmi ovog domaćina ostala je samo jedna krava i četiri telića za koje sada ne zna kako osigurati mlijeko.

Ovo komercijalno gazdinstvo broji šest članova, uključujući troje djece i bavi se isključivo proizvodnjom mlijeka. Zbog nastale štete ugrožena je egzistencija porodice.

– Nula je na bojleru probila u vodu koja je kroz pojilice došla do grla. Bili smo u tom momentu na farmi, vidio sam da nešto nije uredu, to je blaža struja, ali dovoljna da ubije mal, ispričao je Zorić ranije za Agroklub.

Krave su isteljene, dodaje, a kapi mlijeka sada nema za telad i najneophodnije mu je u ovom trenutku da nabavi kravu, jer jedna koja je preživjela ovu nesreću ne može podmiriti potrebe.

Grla su bila holštajn i simentalke, a kolika je šteta trenutno ni sam vlasnik ne može procijeniti. Posjetili su ga, priča on, iz savjetodavne službe, a Udruženje mljekara RS pozvalo je sve koji mogu da se uključe u akciju pomoći ovom proizvođaču.

– Najpotrebnija mi je krava sada. I ako dobijem novac, ja ću kravu kupiti, šta da vam kažem, ispričao je vidno uznemiren farmer.

Novčana sredstva možete uplatiti na njegov lični račun br: 5550488155933430 (svrha uplate – pomoć Rajku Zoriću”).

Podijeli ovaj članak