Stručnjaci tvrde: Banja Luka leži na jezeru vrele vode

2 min. čitanja

Hidrogeološka ispitivanja, koja su rađena u ranijem periodu, pokazuju da se ispod Banje Luke, na dubini od 2.000 – 3.000 metara nalazi jezero vrele vode, sa temperaturom od oko 100 stepeni Celzijusa, rekao je prošle godine za RTRS profesor banjalučkog Mašinskog fakulteta Petar Gvero.

Odgovarajući na pitanje da li se razmatra mogućnost da Banja Luka za potrebe grijanja, koristi ove resurse, Gvero je rekao da je prije destak godina jedna strana kompanija dobila istražnu koncesiju i došla do faze kada je trebalo da počne probnu bušotinu, ali da radovi nisu nastavljeni zbog nekih, kako je rekao, birokratskih problema.

Gvero je ocijenio da je trenutna energetska kriza i porast cijena energenata momenat da se o ovom resursu počne razgovarati.

Mašinski fakultet u Banjoj Luci uspostavio je saradnju sa Univerzitetom u Rejkjaviku sa Islanda, koji je zemlja sa značajnim geotermalnim kapacitetom i iskustvom u korišćenju ove vrste energije.

Profesor sa Univerziteta u Rejkjaviku, Einer Jon Asbjonrson rekao je da je razgovarao sa predstavnicima Banje Luke i Laktaša o mogućnostima korišćenja geotermalne energije, prenosi portal SeeSrpska.

Geotermalna energija je jedan od najčistijih izvora energije, kada je riječ o uticaju na životnu sredinu.

Prema dosadašnjim istraživanjima, ustanovljeno je da se oko 25 posto teritorije BiH smatra potencijalnim geotermalnim resursom, od čega najviše pažnje privlače hidrotermalni sistemi.

Međutim, upotreba geotermalne energije je prilično ograničena. Prema istraživanjima nalazi se 26 lokacija u Federaciji BiH i 16 u RS koje mogu biti iskorištene u svrhe geotermalne energije, a među njima je i prostor ispod teritorije Banje Luke.

Energetski potencijal geotermalnih voda u RS je procijenjen na 1260 RJ. Prisustvo geotermalnih voda najveće je na prostoru Posavine, Semberije, Banjalučke kotline i Lijevče polja. Najveći potencijal za upotrebu ovog izvora energije jeste u akvakulturi, agrokulturi i grijanju naselja.


Podijeli ovaj članak