Stojanović: Ugroženi su samo oni koji su mešetarili, “legitimni” se brinu samo za dvije stvari

Dodaj komentar
2 min. čitanja

Igor Stojanović, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, izjavio je kako je priča o ugroženosti naroda obična floskula koja se koristi kada nacionalne stranke gube vlasti.

Iako to nije spomenuo direktno, Stojanović je u svojoj današnjoj reakciji vjerovatno aludirano na jučerašnje izjave drugog potpredsjednika FBiH Refika Lende koji je kazao da nema odustajanja i kapitulacije pred napadima koji za cilj imaju razbijanje Bošnjaka.

Stojanović je dodao kako se “silovanje države od nacionalista se mora zaustaviti”.

Njegovu objavu ovim putem prenosimo u cijelosti:

- Oglas -

– Nema kapitulacije i odustajanja od demokratije koja je sistem vladanja u svim zemljama. Kada blokiraš državu, onda unosiš nesigurnost. U ratu su ugroženi Srbi i moraju biti u jednoj državi, prošli mandat majorizirani Hrvati, sad su svi protiv Bošnjaka. Te floskule se koriste samo kad se gubi vlast ili se snažno želi preuzeti što više vlasti. Pare i moć za “legitimne” su dvije najvažnije stvari. Kakav interes naroda ili građana.

Kada gubi vlast neka nacionalna stranka, onda je taj narod ugrožen skoro do nestajanja. Malo sutra. Ugroženi su samo oni koji su mešetarili tenderima i zloupotrebljavali državne institucije za lične i uskostranačke ciljeve. “Silovanje” države od nacionalista se mora zaustaviti. Demokratski procesi u izgradnji institucija koje će garantovati sigurnost svim građanima kreću kroz provođenje demokratske volje na izborima.

Naša jedina domovina koja je iznad Srba, Hrvata i Bošnjaka mora imati institucije vladanja koje imaju sve evropske zemlje. Imamo nenormalan politički sistem. “Legitimni” ga koriste i na priči o ugroženosti i nacionalizmu prepadaju ljude i razbijaju jedinstvo BH naroda i građana. Ako nećemo vjerovati demokratiji, onda da se vratimo kraljevima, banovima ili komunizmu. Pokušavaju nas prepadati odcjepljenjem, majorizacijom i razbijanjem jedinstva jednog naroda. Naš cilj mora biti zakon, institucija i sigurnost. Onda možemo kazniti secesioniste, garantovati jednakopravnost i živjeti zajedno, rekao je Stojanović.


Podijeli ovaj članak
Dodaj komentar
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare