Šta sporazum s Frontexom donosi za BiH

3 min. čitanja

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić sastao se sa zamjenikom generalnog direktora za unutrašnje poslove pri Evropskoj komisiji Oliverom Onidijem (Olivier).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim sastankom, kojem su prisustvovali i predstavnici bh. tima za pregovore o sporazumu o saradnji s Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex), s direktorom Granične policije (GP) BiH Mirkom Kuprešakovićem na čelu, ozvaničen je početak pregovora o tekstu sporazuma.

Na terenu
Pred Evropom i Evropskom unijom u 2024. godini je novi migrantski val, koji, prema dosadašnjim procjenama i analizama, ima gotovo pa apokaliptične razmjere. U tom kontekstu je insistiranje Evropske unije na potpisivanju sporazuma Bosne i Hercegovine s Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu sasvim razumljivo i opravdano.

Na praktičnom planu, potpisivanje sporazuma o saradnji između BiH i Frontexa će omogućiti bolje i integriranije upravljanje granicama, ali i uopće prohodovanje ljudi i roba kroz prostor jugoistočne Evrope.

Na terenu će to značiti dolazak pripadnika Frontexa s ciljem terenskog nadzora i koordinacije aktivnosti s GPBiH, što će imati brojne pozitivne implikacije. Treba istaći i to da je Frontex u personalnom smislu sastavljen od policajaca iz svih zemalja članica EU, što pruža novi vid sigurnosne i političke saradnje na širem planu EU integracija Bosne i Hercegovine.

Također, kontrola i saradnja s Frontexom znači saradnju u cijeloj unutrašnjosti Bosne i Hercegovine, odnosno kontrolu svih cestovnih, željezničkih komunikacija, pa i aerodroma u Bosni i Hercegovini.

Cjelokupna politička kampanja koja se stvorila povodom ovih pregovora o potpisivanju sporazuma s Frontexom otvorila je dodatno pitanje urušavanja Granične policije. Trenutno GPBiH nedostaje oko 600 pripadnika, prema njihovoj procjeni, što bi značilo da će, ukoliko proljeće i ljeto 2024. budu aktivni kada su u pitanju ilegalne migracije na istočnoj granici BiH, Graničnoj policiji nedostajati i do 800 ili 1.000 službenika.

Dronovi i kamere
S druge strane, parcijalno rješenje za manjak personala bilo bi poboljšanje tehničke opremljenosti Granične policije BiH dronovima, kamerama i sistemima za prostorni nadzor granice. Međutim, i taj proces je, usljed budžetske potkapacitiranosti, zaustavljen. Upravo tu i leži najveća vrijednost operativne saradnje GPBiH s Frontexom, s obzirom na to da s pripadnicima Frontex misije dolazi i njihova oprema. Međutim, to ipak neće otkloniti sve probleme koji su nagomilani pred Graničnom policijom.

Izvor: Avaz

Podijeli ovaj članak