Šta se nalazi u rezoluciji EU parlamenta o BiH? – Jedna tačka se izdvaja kao najvažnija

2 min. čitanja

Na sjednici Evropskog parlamenta, koja je održana jučer, usvojen je izvještaj Evropske komisije o stanju u Bosni i Hercegovini tokom 2022. godine.

Evropski parlament je, u usvojenoj rezoluciji, pozdravio dodijeljivanje kandidatskog statusa našoj zemlji.

– Prepoznajemo važnost Zapadnog Balkana u proširenju Evropske unije i pozivamo EU da ubrza proces pristupanja Bosne i Hercegovine, istaknuto je.

Kao najvažnija tačka rezolucije definitivno se izdvaja ona pod brojem 11, a riječ je o EUFOR-ovim snagama.

– Pozdravljamo produžavanje mandata misije EUFOR Althea do novembra 2023. godine. Pozivamo na temeljnu procjenu sigurnosne situacije i sposobnosti na terenu kao i na razmatranje raspoređivanja dodatnih kapaciteta EUFOR-a u Brčko distriktu, navodi se.

Europarlamentarci su, također, osudili Dodikovu i Stevandićevu posjetu Moskvi.

– Pozdravlja se glasanje BiH na Generalnoj skupštini UN-a u vezi suspenzije Rusije iz Odbora za ljudska prava, te se istovremeno osuđuje dodjeljivanje priznanja i posjeta Milorada Dodika i Nenada Stevandića Moskvi, te osuđuje prijem visokih dužnosnika Irana i suzdržanost BiH prilikom glasanja o rezoluciji u vezi ljudskih prava u Iranu, poručeno je.

U rezoluciji se, također, govorilo i o odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta.

– Prima se k znanju odluka Visokog predstavnika donesena u vezi izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH, kojom se nastojala poboljšati funkcionalnost Federacije BiH, ali istovremeno se izražava zabrinutost radi vremena kada je odluka donesena, uz nedostatak transparentnosti i potrebnih konsultacija. Zbog toga, poziva se OHR da radi isključivo u okviru svoga mandata, te da svojim djelovanjem ne pridonosi jačanju političkih i etničkih podjela i tenzija, a da se Bonske ovlasti koriste isključivo kao posljednje sredstvo, navedeno je.

Podijeli ovaj članak