Šta radi policija po pitanju napada na povratnike u Podrinju? – Kontaktirali smo MUP RS, evo šta kažu

3 min. čitanja

Slučaj stavljanja mete na čelo službenicima MC Srebrenica-Potočari, nakon objavljvanja izvještaja o negiranju genocida, ponovo je pokrenuo pitanja rada policijskih i pravosudnih agencija u Republici Srpskoj.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, u prošlosedmičnoj izjavi za Oslobođenje kazao je da on lično zna da su zbog prijetnji službenicima Memorijalnog centra podnesene barem tri prijave.

– Znam pouzdano da su u slučaju posljednje prijetnje službenicima MC Srebrenica-Potočari, barem tri različita medija nazvala, prijavila ih odnosno objasnili su zašto zovu i tražili od njih reakciju, ali do te reakcije nikada nije došlo, rekao nam je Suljagić.

Pored verbalnih napada na službenike MC Srebrenica-Potočari, na ovom području često se dešavaju napadi i na druge povratnike. U posljednih par mjeseci zabilježeno je nekoliko takvih napada, poput onog na mladića Osmana Mehanovića iz Bratunca koji je brutalno pretučen.

VEZANI TEKSTOVI:

Tim povodom kontaktirali smo PU Zvornik i Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini, kako bi od njih dobili informacije o prijavama odnosno provođenju slučajeva napada na povratnike u ovom dijelu BiH.

I dok iz OTJ Bijeljina (još uvijek) nisu odgovorili na naš upit, iz PU Zvornik su nam dali informacije o evidentiranim prijavama napada na povratnike.

– Policijski službenici Policijske uprave Zvornik postupaju po svakoj podnesenoj prijavi i preduzmaju sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju daljeg procesuiranja istih. S tim u vezi, kada su u pitanju prijave povratnika, na području koje operativno pokriva Policijska stanica Bratunac i PS Srebrenica, u toku 2022. godine evidentirana je jedna prijava na osnovu koje je podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini, Područna kancelarija Srebrenica, kažu za naš list iz PU Zvornik.

Kada je riječ o 2023. godini, ističu da su na području koje pokriva ova Policijska uprava u prvih šest mjeseci evidentirane tri prijave.

– U prvih šest mjeseci tekuće godine, na navedenom području, evidentirane su tri prijave na osnovu kojih je Tužilaštvu dostavljeno tri izvještaja o počinjenom krivičnom djelu. Takođe, zbog narušavanja javnog reda i mira, nadležnom Sudu podnesen je jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Napominjemo da je za dvije evidentirane prijave povratnika, istraga još u toku, poručili su.

Podijeli ovaj članak