Šta je sve navedeno u “narodnom proglasu”? / Republiku Srpsku je osnovao narod i odbranio VRS

2 min. čitanja

“Velika skupština naroda Republike Srpske” večeras je na skupu u Banjoj Luci uputila “narodni proglas” u kojem je navedeno kako oni ne žele “Bosnu i Hercegovinu po mjeri bošnjačkog naroda”.

– Republiku Srpsku osnovao je narod 9. januara 1992. godine, odbranili je narod i njegova Vojska Republike Srpske u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata, a očuvali smo je svih ovih 27 godina mira. Nećemo antidejtonsku i antiustavnu BiH, vratite nam Ustav BiH da ne bi morali da odemo iz nje, navedeno je.

Odbacili su odluke Ustavnog suda kojima se, kako kažu, otima poljoprivredno zemljište, šume i vode, oduzimaju se škole i bolnice, putevi i brane.

– Nećemo BiH koja nam zabranjuje da gradimo: hidrocentralu Buk Bijela, Aerodrom u Trebinju, Gasovod iz Srbije i druge projekte. Nećemo finansirati BiH koju bošnjački političari koriste da bi pljuvali i gušili Republiku Srpsku, istakli su.

Dodali su kako “nema BiH izvan dva entiteta koji je tvore matematičkim zbirom 49 odsto plus 51 odsto”.

– Nema opstanka BiH bez ravnopravnosti tri konstitutivna naroda, nećemo BiH bez ustavnog konsenzusa, nećemo u Nato pakt, Republika Srpska je vojno neutralna. Prihvatamo kandidatski status samo pod uslovom da se lažni visoki predstavnik, kao i sudije stranci u Ustavnom sudu udalje iz BiH, nalgašeno je.

Ne priznaju ni “protivzakonit rad CIK-a BiH”.

– Izborni zakon BiH nije dao pravo CIK-u da prekraja izborni rezultat, već mu je dao obavezu i rokove da proglasi pobjednike, zaključili su.

Podijeli ovaj članak