Šta je Borenović spremio za Strasbourg: “Imovinu RS-a niko ne smije dovoditi u pitanje”

2 min. čitanja

Niko ne smije dovoditi u pitanje entitetske nadležnosti i imovinu Republike Srpske, poručio je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Dodao je i kako su to “crvene linije preko kojih se ne prelazi”.

Tokom redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, kao član delegacije Parlamentarne skupštine BiH, on će, kazao je, upoznati kolege u Strasbourgu sa situacijom u Bosni i Hercegovini, te da će jasno iznijeti činjenicu da je dejtonski okvir, dvoentitetsko uređenje, poštovanje prava sva tri naroda i ostalih, jedini način da BiH kako-tako funkcioniše.

– Zato ne smije niko dovoditi u pitanje ni entitetske nadležnosti, kao ni imovinu Republike Srpske, kojom mi raspolažemo i raspolagaćemo. To su crvene linije preko kojih se ne prelazi, poručio je Borenović.

Kao jedini predstavnik RS-a na ovom proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, Borenović ističe da na sastanke ide sa jasnim stavovima, saopšteno je iz PDP-a.

– Prije svega, iskoristit ću priliku da jasno ukažem na naše protivljenje otpočinjanju procesa prijema takozvanog Kosova u Vijeće Evrope i da upozorim sve zvaničnike BiH da na taj način moraju postupati, kazao je Borenović za Srnu.

On je kazao da je to stav RS-a, “a samim tim i zvaničan stav BiH”.

Inače, drugi dio redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope biće održano u Strasbourgu od sutra do petka, 28. aprila.

Podijeli ovaj članak