Špirić i Radmanović ne žele sazvati sjednice domova PSBiH o ukidanju akciza na gorivo? – Najavljeno podnošenje krivičnih prijava

4 min. čitanja

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović (SDPBiH) kazao je da, prema informacijama s kojima raspolaže, zvanično nisu zakazane sjednice domova državnog parlamenta na kojima bi bio razmatran Izvještaj Zajedničke komisije oba doma za usaglašavanje teksta Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, koji predviđa ukidanje akciza na gorivo.

– Nezvanične informacije nam govore o tome da predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović i predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić, obojica iz SNSD-a, nemaju namjeru sazvati sjednice. Zbog toga od jutros traju konsultacije o podnošenju krivičnih prijava protiv Radmanovića i Špirića koji očigledno, u dogovoru, opstruiraju sazivanje sjednica, a samim tim i izvršavanje svojih radnih zadataka, naveo je Magazinović.

Podsjetio je da su oni uposlenici države BiH, Parlamenta BiH, „i dužni su se ponašati po pravilima i aktima koji vrijede u Parlamentu BiH“. Napomenuo je da član 68 Poslovnika Predstavničkog doma nalaže da je predsjedavajući Doma dužan sazvati sjednicu u roku od tri dana od dana prijema zahtjeva poslanika za sazivanje hitne sjednice.

Jedan broj poslanika u Predstavničkom domu i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH su, u utorak 20. septembra, uputili zahtjev za sazivanje hitnih sjednica domova na kojima bi bio razmatran Izvještaj Zajedničke komisije oba doma za usaglašavanje teksta Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, koji predviđa ukidanje akciza na gorivo, javlja Fena.

Magazinović kaže da postoji još neko kratko vrijeme da se to uradi.

– Ako ne, mi razmatramo i konsultujemo se u vezi mogućnosti podnošenja krivične prijave protiv i jednog i drugog člana SNSD-a koji opstruiraju rad Parlamenta, ne obavljaju svoju dužnost, nesavjesno je obavljaju, naveo je Magazinović.

Podsjetio je da je ovaj zakon predložio SDPBiH, ali da imaju podršku kolega opozicionih zastupnika.

– Ponudili smo im da potpišu zahtjev za hitnu sjednicu, oni su to prihvatili i od jutros su počele konsultacije, između ostaloga i s poslanicima iz drugih stranaka, o jednom takvom potezu, ali i drugim načinima kako da sjednica bude sazvana. Jer to što je izborna kampanja u toku ne znači da život treba da stane. Radi se u značajnoj mjeri o uštedi, kako analitičari procjenjuju, od oko 300 miliona KM za građane BiH, istaknuo je Magazinović.

Podsjećanja radi, Predstavnički dom i Dom naroda državnog parlamenta usvojili su ovaj zakon u različitom tekstu, nakon čega ga je Komisija za usaglašavanje usaglasila na način da akcize na gorivo budu ukinute na period od šest mjeseci uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Naime, još u martu ove godine Predstavnički dom je, na prijedlog poslanika SDP-a BiH, usvojio prijedlog zakona po kojem bi gorivo u Bosni i Hercegovini bilo jeftinije do pola KM na period od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca. Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je isti zakon, ali s rokom važenja samo 30 dana. Zbog toga je bilo neophodno usaglasiti tekst predloženog zakona.

Podijeli ovaj članak