Podžić o uspjehu OSBiH: Velika je ovo stvar, mnoge jače i opremljenije vojske su padale na ovim zadacima NATO-a

2 min. čitanja

Sifet Podžić, ministar odbrane Bosne i Hercegovine, danas je je i zvanično saopćio da su Oružane snage prošle test po NATO standardima, a što je Oslobođenje još sinoć objavilo. 

VEZANI TEKST

– Znate da je jedinica uspješno završila provjeru u ova četiri dana. Zvanično želim obavijestiti građane BiH da je bataljonska borbena grupa lake pješadije sinoć završila provjeru i da je ocjenjena ocjenom odličan. Postoje četiri nivoa ocjenjivanja, ocjenjuje se pet područja, a bataljonska borbena grupa je kroz pet područja u tri ocijenjena sa ocjenom odličan i u dva područja sa ocjenom vrlo dobar.

Kroz ova područja naši vojnici su prošli preko 2.100 zadataka koje su morali pokazati pred NATO zvaničnicima i partnerima. Danas želim da kažem da se još jedanput pokazalo da je čovjek ključni faktor. Kad postoji čvrsta volja, nađe se način kako prevladati sve poteškoće, kazao je Podžić i čestitao svima koji su učestvovali u vježbi, a to je, kako je istakao 800 vojnika u bataljonskoj grupi, plus dva voda – 1.118 vojnika je ocijenjeno u ovoj vježbi.

– Velika je ovo stvar. Mnoge jače i opremljenije vojske su padale na ovim zadacima. Prije tri, četiri godine i neke zemlje NATO-a iz našeg okruženja nisu prošle ove vježbe. Ovo nije kraj, moramo uporno raditi da ostatak OS dostigne ovaj nivo, ali i i održavati ovaj nivo jedinica, jer nam slijedi reocjenjivanje za tri godine, najavio je ministar odbrane BiH te pozvao “sve one koji će ući u vlast da dignu ruku “za” kada se rješavaju statusima pitanja ovih zlatnih momaka i djevojaka.

– Dignite ruku za kada dođe prijedlog budžeta MO da ove ljude opremimo savremenim borbenim sredstvima da nastave ovako svijetlo predstavljati BiH. Ovih dana nam se pokazuje šta znači kad je vojnik opremljen, najbolje to pokazuju ukrajinski vojnici. Sigurnost svake države je broj jedan. Kad nestane sigurnosti sve ostalo ide u drugi plan, istakao je Podžić. 

Podijeli ovaj članak