Slučaj nastavnika pedofila iz Sarajeva: Zakon je jasan – on je morao biti otpušten!

2 min. čitanja

Samir Alihodžić radi kao nastavnik tjelesnog odgoja u sarajevskoj osnovnoj školi “Grbavica 1”, iako je pravnosnažno osuđen na godinu dana zatvora.

Ova vijest je uznemirila cijelu Bosnu i Hercegovinu, a posebno nakon što se oglasila djevojka koja navodi da je bila jedna od žrtava njegovog seksualnog zlostavljanja. 

“Saznala sam da seksualno zlostavlja i druge djevojčice i to nisam mogla prešutjeti. Proces suđenja je trajao godinama, bio je besrakrajno mukotrpan i bolan i samo Bog zna koliko sam puta htjela odustati, osjećajući da mi se posljednji atomi snage i nade gase. Uz podršku divne tužiteljice koja me zastupala sam uspjela izdržati beskonačno mnogo trigera i vraćanja u proživljene traume kako bismo dokazale njegovu krivicu. Uspjele smo, osuđen je na prvostepenoj presudi na koju je uložio žalbu, pa je drugostepenom presudom potvrđeno da je kriv”, navela je ona.

Dok se nadležne institucije čekaju da reaguju, odgovor smo potražili u Zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo čiji 92. član eksplicitno navodi:

“U slučaju kada je protiv lica iz stava ovog člana potvrđena optužnica za krivična djela za koja se odredbama važećeg Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine može izreći kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca i više, osnovna škola obavezna je donijeti odluku o suspenziji tih lica iz nastavnog procesa do okončanja krivičnog postupka.

Licima iz stava ovog člana kojima je izrečena pravosnažna presuda ili mjera zbog počinjenog jednog ili više krivičnih djela iz stava ovog člana, osnovna škola obavezna je donijeti rješenje o prestanku radnog odnosa i u pismenoj formi obavijestiti Ministarstvo.

Škola je obavezna donijeti rješenje o prestanku radnog odnosa članu rukovodnog, nastavnog, stručnog i drugog osoblja koji je predao dokumenta ili izjave tokom postupka prijave na konkurs, za koje se kasnije utvrdi da nisu vjerodostojni”, navodi se u Zakonu.


image


92. član Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju
Podijeli ovaj članak