SIPA istražuje i po RS-u: Pranje para preko žičare?

4 min. čitanja

Državna agencija za istrage i zaštitu ušla je u Olimpijski centar Jahorina i izuzela dokumentaciju koja se dovodi u vezu sa sumnjivim javnim nabavkama. Službenici ove agencije su iz Jahorine nedavno izuzimali dokumentaciju koja je vezana za određene nabavke i to po nalogu Okružnog javnog tužilaštva (OJT) u Istočnom Sarajevu.

Prekršen zakon

U SIPA ne žele da otkrivaju detalje u vezi s ovim slučajem i ističu da će više informacija biti poznato kroz nekoliko dana. Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina Nedeljko Elek rekao je da je ova ustanova “imala koordinaciju sa SIPA po slučaju određene žalbe Kancelariji za razmatranje žalbi BiH”.

– Nema ni procesuiranja ni tužbe. Radi se o redovnoj proceduri traženja neke dokumentacije. U pitanju je žalba koja je upućena Kancelariji za razmatranje žalbi nakon raspisanog tendera, kazao je Elek.

Elek optužuje Vukelića za reketiranje, glavni urednik portala capital uzvratio je tužbom za klevetu

Iako ne postoje detaljne informacije u vezi s ovim slučajem, upućeni smatraju da je u pitanju tender o izgradnji šestosjedne žičare na Jahorini u koju je Olimpijski centar prije gotovo dvije godine uložio 17 miliona KM. Ta žičara je izgrađena nezakonito, jer je prekršen Zakon o javnim nabavkama BiH.

Sud Bosne i Hercegovine je nedavno odbio tužbu Olimpijskog centra protiv rješenja Kancelarije za razmatranje žalbi BiH kojim su poništeni njihov tender i odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku 17 miliona vrijedne šestosjedne žičare. U tome ne bi bilo ništa sporno da pomenuta žičara ne postoji već gotovo dvije godine.

Preduzeće TNT iz Banje Luke se još 2021. godine žalilo na zaključak OC Jahorina u postupku nabavke šestosjedne sklopive žičare na lokaciji Rajska dolina, ali uprkos tome, OC Jahorina je proveo postupak nabavke i dao ugovor italijanskom preduzeću Leitner te time prekršio Zakon o javnim nabavkama i nije ispoštovao suspenzivno dejstvo žalbe.

Iz Olimpijskog centra Jahorina tvrdili su, međutim, da je sve urađeno u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, ali nisu odgovarali na konkretna pitanja o tome zašto nisu čekali završetak procesa po žalbama, već su potpisali ugovor sa konzorcijumom sa italijanskom kompanijom na čelu.

U međuvremenu je Elek sve odgovore usmjeravao ka glavnom i odgovornom uredniku poslovnog portala capital Siniši Vukeliću. Upravo je ovaj portal najviše pisao o poslovima OC Jahorina. Elek je prije nekoliko dana ponovo optužio Vukelića za reketiranje, a u tim optužbama mu se pridružio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Vukelić je nakon toga tužio Eleka za klevetu, a “nagradni fond” nakon procesa potrošiće, kako je rekao, za objavljivanje najboljih istraživačkih priča o OC Jahorina.

Obveznice

Lider Pokreta Za pravdu i red Nebojša Vukanović kaže da se Srpska raspada od kriminala i dodaje da je OC Jahorina mjesto sa kojeg se najviše izvlače, kako je on rekao, prljave pare. On dodaje da je upravo Olimpijski centar mjesto velikog kriminala i korupcije.

– Više je Olimpijski centar koštalo prebacivanje šeststo metara žičare sa jednog mjesta na drugo, nego što je Srbija napravila deset kilometara žičare na Zlatiboru. Olimpijski centar se zadužio deset miliona maraka emisijom obveznica i sada režim koristi ta sredstva da ih izvuče i stavi u privatne džepove. Posječeni su hektari šume i na tim goletima oni sada peru ogroman novac, istakao je Vukanović.

Podijeli ovaj članak