Sifet Podžić pojasnio: Da li će BiH slati vojnu opremu Ukrajini

1 min. čitanja

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić učestvovao je na sastanku ministara odbrane Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, koji se održava u Bruxellesu.

Tokom zasjedanja Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, koju predvode SAD, skupu se pridružio i ukrajinski ministar odbrane Oleksii Reznikov, te visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borell.

Tokom obraćanja skupu, ministar Podžić je izrazio svoje saučešće zbog patnje koju doživljava ukrajinski narod i saučešće porodicama žrtava. Podržao je Ukrajinu u njenoj borbi za slobodu, suverenitet i teritorijalni integritet. Ukazujući na značaj ove grupe, ministar Podžić je naglasio da Kontakt grupa „pokazuje odlučnost saveznika da zajednički brane ciljeve i vrijednosti demokratije i društava koja dijele iste vrijednosti.“

U kontekstu trenutne političke situaciju u BiH i donošenja odluka konsenzusom, ministar Podžić je izrazio žaljenje što „BiH trenutno nije u poziciji da ponudi konkretnu pomoć“ vezanu za odbranu, uključujući i donacije vojne opreme.

Ranije je ministar Podžić na poziv Ministarstva odbrane SAD-a u ovoj godini već tri puta učestvovao na online konferencijama Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, na kojima se razgovaralo o aktuelnostima rata u Ukrajini, informacijama o donacijama za pomoć u odbrani Ukrajine te ostalim pitanjima o dešavanjima na tlu Evrope.

Podijeli ovaj članak