Sattler uručio Džaferoviću preporuku EK: Predsjedavajući Predsjedništva BiH saopštio čime su nezadovoljni u EU

4 min. čitanja

Johann Sattler, ambasador EU u Bosni i Hercegovini, uručio je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću preporuku Evropske komisije za kandidatski status naše zemlje.

Pored ovog dokumeneta, Sattler je Džaferoviću uručio i Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine. Tim povodom, Džaferović se oglasio se na svom Facebook nalogu kazavši kako je Sattler izrazio nezadovoljstvo Evropske komisije blokadama puta BiH ka EU integracijama spomenuvši različite opstrukcije, kao i podrivanje državnih institucija od strane zvaničnika iz entiteta RS, kao i nedovoljno brz socio-ekonomski napredak.

Ovim putem u cijelosti prenosimo objavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH:

– Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler uručio Preporuku European Commission za kandidatski status BiH predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću

Na početku sastanka šef Delegacije Evropske unije u BiH je predsjedavajućem Predsjedništva BiH uručio dva dokumenta; Izvještaj o napretku BiH i Preporuku Evropske komisije.

Preporuka EK za kandidatski status za punopravno članstvo u EU našoj zemlji usaglašena je od komesara iz svih članica EU, a praćena je očekivanjem ispunjavanja osam određenih reformskih pomaka.

Ambasador Sattler je istakao nezadovoljstvo EK blokadama puta BiH ka EU integracijama spomenuvši različite opstrukcije, kao i podrivanje državnih institucija od strane zvaničnika iz entiteta RS, kao i nedovoljno brz socio-ekonomski napredak.

Kao pozitivne pokazatelje koji potvrđuju da BiH ima kapaciteta da je u mogućnosti da napravi pozitivne iskorake, između ostalih, ambasador Sattler je naveo usaglašavanje vanjske i sigurnosne politike sa EU.

Naime, Bosna i Hercegovina ima određeni nivo pripreme i postigla je napredak u Klasteru o vanjskim odnosima, poboljšanjem svoje usklađenosti sa vanjskopolitičkim izjavama EU i restriktivnim mjerama, koje su porasle na 81% do kraja augusta 2022. godine.

No, BiH treba implementirati dodatne protokole Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA) o olakšavanju trgovine i trgovini i uslugama. Također BiH treba, što prije, usvojiti dodatni protokol o rješavanju sporova.

Dodatno je istaknuto da je ovaj saziv Predsjedništva BiH dao značajan doprinos migracijskom menadžmentu, te je tako Bosna i Hercegovina postigla određeni nivo pripreme za implementaciju acquis-a EU u ovoj oblasti.

Ograničeni napredak je postignut u ovom poglavlju, u vezi sa ključnim prioritetom Mišljenja 8 o upravljanju migracijama i azilom. Poduzeti su dalji značajni koraci ka uspostavljanju održivog sistema upravljanja migracijama. Ministarstvo sigurnosti BiH nastavilo je s naporima na poboljšanju koordinacije i preuzimanju odgovornosti za upravljanje migracijama, što bi trebali podržati svi nivoi vlasti.

Zaključeno je da je Bosna i Hercegovina nastavila aktivno učestvovati u regionalnoj saradnji i održavati dobrosusjedske odnose.

Predsjedavajući Džaferović je kazao da je Preporuka Evropske komisije da se dodijeli kandidatski status Bosni i Hercegovini pozitivan događaj.

Uprkos, pomenutim, blokadama i opstrukcijama, u najtežem mandatu, napravljeni su pomaci – kazao je predsjedavajući. Tako je Predsjedništvo BiH ratificiralo nekoliko međunarodnih sporazuma, uključujući IPA III, Horizont i Kreativna Evropa, te Mehanizam civilne zaštite Unije.

Također predsjedavajući Džaferović je na svim samitima i sastancima u proteklom periodu, ukazivao na značaj koji dobivanje kandidatskog statusa ima za mir u Bosni i Hercegovini, naročito nakon agresije na Ukrajinu. Posebno je vazno što je u izvještaju prepoznato da se BiH, u vezi s Ukrajinom i drugim pitanjima, uskladila sa vanjskom politikom EU, što je bilo važan faktor za dobijanje ove preporuke.

Zaključio je kako sada BiH ima dva mjeseca vremena da pokaže Vijeću Evropske unije, koja će u decembru u Briselu raspravljati i donijeti odluku o kandidatskom statusu, da se kreće u pozitivnom pravcu, kako bi svih 27 zemalja članica postiglo konsenzus da dadnu BiH kadidatski status.

Sastanku je u ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića savjetnik Slaven Kovačević, napisao je Džaferović.

Podijeli ovaj članak