SDA-ov zastupnik u Parlamentu FBiH odgovorio Mijatoviću: Niste uradili ništa, građanima “prodajete ciglu”

3 min. čitanja

Almedin Aliefendić, poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, oglasio se povodom izjava ministra obrta i poduzetništva FBiH Vojina Mijatovića o 100 dana rada nove Vlade FBiH.

Aliefendić ističe da je sve ono, čime se hvali Mijatović, uradio prethodni saziv Vlade FBiH, a da je ovaj saziv donio samo probleme i historijsku nestabilnost. 

Njegovu objavu ovim putem prenosimo u cijelosti:

– Vašu najavu “Da svane dan” gledamo u mraku događaja kojima svakodnevno pokušavate građanima na foru i blef politički “prodati ciglu”.

Kao dokaz navedenom je sljedeće; zamjenik federalnog premijera i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović izjavio je da je potpisivanje ugovora s gradonačelnicima, načelnicima i obrtnicima o dodjeli grant sredstava kojima je ukupno podržano 387 projekata u iznosu više od 6,5 miliona KM, rezultat prvih sto dana rada Vlade FBiH.

Ministar Vojin Mijatović u nedostatku vlastitih ideja i politika pokušava građanima prodati, prepisivačkim metodama od predhodnog ministra aktivnosti kojima zamagljuje realnu sliku vlastitog (ne)rada.

Rezultati rada kojim se pokušavate hvaliti nisu vaši nego ministra, Vlade FBiH i parlamentarne većine iz predhodnog mandata.

Da pojasnim, ako znamo da je Budžet krajnji izraz politike, kako to da aktuelna, neizostavno nametnuta, Vlada Federacije BiH radi na osnovu budžeta i budžetskih politika parlamentarne većine i Vlade FBiH iz predhodnog mandata.

Budžetski novac kojim se ministar hvali je planiran u Ministartsvu razvoja, poduzetništva i obrta kojim je upravljao ministra Amir Zukić i novac bi bio vraćen građanima i korisnicima bez obzira ko je na čelu istog. Budžetske politike nisu mijenjane jer je Vlada Nermina Nikšića povukla iz parlamentarne procedure izmjene Budžeta za 2023. godinu s obrazloženjem dorade istog.

Znači, da aktuelna vlast nema svoje budžetske politike i nije donijela nista novo osim problema i historijske nestabilnosti u društvu. Uz navedene činjenice percepcija javnosti je, vašim nametanjem građani su dovedeni u nezavidnu situaciju jer su neiskusni, nekompetentni i nesposobni političari zauzeli ključne pozicije, gdje svakodnevno svjedočimo i golim okom vidimo kako su svi državni poslovi u ozbiljnom deficitu.

Dokaza je na pretek u vašem radu ili bolje reci neradu. Hvalite se zakonima koje je prethodna Vlada pripremila, vaši programi rada su doslovno kopirani iz prethodnog mandata SDA Vlade, a posebno ste prepoznatljivi po skandalima ministara koji veličaju ratne zločince, svakodnevno pokazujete svoju nesposobnost i što je najgore, ništa niste učinili za dobrobit građana. Postali ste prepoznatljivi po stvaranju imidža da je sve podređeno vašim foteljama, imenovanju i zapošljavanju vaših kadrova koje nas vodi u beznađe.

Poštovani građani, previše negativnih događaja u kratkom periodu od 100 dana vlasti nametnutih od strane međunarodne zajednice ne može se smatrati slučajnošću. Njihovu najavu “Da svane dan” gledamo u mraku bavljenja samih sobom, događaja i ustupaka, kako vole reči političkih kompromisa na štetu državno-pravnog uređenja jedine nam domovine. Strpljenje ima granice, rekao je Aliefendić.

Podijeli ovaj članak