SDA kadar vječnog Halida Genjca: Adnan Zukić pokazao pravo lice, bilo je katastrofa šta god je radio

8 min. čitanja

”Kada smo 19. septembra 2021. uputili čestitku i želju za uspješnim radom Komisiji za vrijednosne papire FBiH, to je bilo iskreno, ali kad nismo dobili nikakav odgovor, čak ni hvala, zapitali smo se s razlogom: Da li je u pitanju nekultura (novih) članova KVP-a, nije se imalo vremena za odgovor ili je razlog što nas se zna odranije (primjer je POSTS BANKA d. d. Sarajevo)”, kažu iz Samostalnog ekspertnog tima za odnose s javnošću i upravljanje reputacijom (SET).

Preuzimanje RVP-a

Postalo im je jasno, dodaju, “s kim se ima posla” 20. aprila 2022, kada se predsjednik KVP-a Adnan Zukić, koristeći se lažima, obratio Ministarstvu pravosuđa i uprave Vlade TK-a, tražeći podatke o SET-u “s ciljem dobivanja podataka za potrebe nadzora”.

– To se radi samo za emitente sukladno Zakonu o KVP-u, a nikako za udruženja koja imaju Zakon o fondacijama i udrugama, a u kojem je sve definisano. Kada počinilac nezakonitog djela Adnan Zukić uvidi da je “pritisnut uza zid”, a to smo s mnogo dopisa radili i mi prema KVP-u, onda se javlja potreba da unizi udruženje, a ovih dana je sve eskaliralo kada je u pitanju dr. Matej Živković, dopredsjednik Komisije. Dva pokušaja atentata na Mateja Živkovića, naročito drugi kada je ranjen sa pet metaka, pokazala su pravo lice Zukića, tačnije cijele četveročlane Komisije, ističu iz SET-a.

Podsjećaju kako je, nakon razgovora koje je prof. Živković imao u Kongresu SAD-a i pisma koje je uputio državnom sekretaru Antonyju Blinkenu, u žižu interesovanja Sjedinjenih Država i javnosti u Federaciji dospio rad KVP-a u odnosu na Bosnalijek d. d. Sarajevo u vrijeme kupovine dionica 23,6749 posto za KBC EURO CREDIT CAPITAL, “s naglaskom na štimanje (izmišljanje) emisije dionica za povećanje kapitala u Bosnalijeku, a to se radilo u interesu KBC EURO CREDIT CAPITAL iz kojeg su tu emisiju dionica ciljano i kupovali”.

– I umjesto da se Adnan Zukić, odnosno Komisija, zainteresuje za taj kriminalni postupak, a morao je, jer članove Komisije na to tjera Zakon o KVP-u, oni se okrenu prema dr. Matej Živkoviću i bombastično najave da je Komisija za vrijednosne papire podnijela prijavu protiv svog člana, zbog sumnje da je oštetio fondove. Kada tužilaštvo uzme u obzir ovu prijavu od KVP-a i kada se ona usporedi s prijavom protiv KVP-a za očitu odbranu kriminala u Bosnalijeku koji se desio 10. marta 2022, na vanrednoj Skupštini Bosnalijeka kada je izabran novi NO koji bi radio u interesu cijelog društva i surađivao s Tužilaštvom BiH, a koji je KVP nezakonito i bez utemeljenog razloga odbio upisati u svoj registar, postaju jasni motivi i razlozi prijave protiv dr. Živkovića. Želi ga se kriminalizirati da se ne bi onemogućio nastavak kriminala u Bosnalijeku, ali i vidjele nezakonite navike vezane za gospodina Zukića i KVP koje su daleko jače od obaveze zakonitog odnosa KVP-a s tržištem kapitala i odnosa predsjednika KVP-a sa njegovim zamjenikom Živkovićem, pojašnjavaju iz SET-a.

Izostanak disciplinskog postupka, upozoravaju, koji se morao obaviti ukoliko je prijava protiv Živkovića opravdana, dovoljan je razlog da se ta prijava odbaci, “a u čemu će i SET da istraje”.

– Onda će se potvrditi kakav je lik Adnan Zukić i kakvo je djelo činio predsjednik KVP-a Adnan Zukić, koji 10. aprila 2023. bombastično izjavi kako Komisija za vrijednosne papire FBiH predano radi na dekriminalizaciji tržišta a da nisu ni blizu toga. Kriminal četveročlanog KVP-a ogleda se i u tome što su nasilu preuzeli, uz pomoć sekretara Komisije Dejana Davidovića, Registar vrijednosnih papira i još gore od toga. Nadzorni odbor RVP-a izabran je od KVP-a u dogovoru sa Zukićem 3. oktobra 2022. Ovdje se desila evidentna korupcija KVP-a, jer su po svaku cijenu željeli da uspiju u kriminalnoj nakani – da se za zamjenika direktora RVP-a imenuje Alma Klino, supruga uposlenika KVP-a Ifeta Kline, a sve s ciljem stopostotne kontrole rada RVP-a, ističu iz SET-a.

O kriminalu KVP-a kongresmenima i senatorima govorio je profesor Matej Živković u Washingtonu, ističući kako je “nemoguće da članovi Komisije, uključujući naravno i mene, ne snose nikakvu zakonsku odgovornost za svoje odluke bile one dokazane na sudu ili ne”. Spomenuo je i da članovi Komisije ostaju na dužnosti čak po 17 godina, što je bio slučaj sa Hasanom Ćelamom, bivšim predsjednikom KVP-a, kojem se sudi u predmetu Profit.

– Dr. Živković će zatražiti hitne izmjene Zakona o radu Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH. O tom je zakonu SET, čim je nova vlast stupila na scenu, pisao pisma premijeru Nerminu Nikšiću, te predsjednici i potpredsjedniku FBiH Lidiji Bradari i Igoru Stojanoviću, ali za sada nema odgovora, govore iz SET-a.

Adnan Zukić za akta.ba nedavno je kazao kako “domaće berze ne nude dovoljno tržišnog materijala”, a iz SET-a ističu kako međuljudski odnosi u KVP-u znatno utiču na tržište kapitala.

– Da ima bar malo stida zbog atentata na svog uposlenika, on bi omogućio Mateju Živkoviću da sa Tužilaštvom BiH okonča kriminal u Bosnalijeku, podsjećaju iz SET-a.

Sudionik afera

Podsjećamo, eksperti iz ovog udruženja su prije nekoliko mjeseci u dopisu upućenom OHR-u, Delegaciji EU u BiH, ambasadama SAD-a i Velike Britanije u BiH, vrhu Federacije, ali i KVP-u upozorili na lik i djelo članova Komisije.

– Adnan Zukić što god je radio prije, bilo je katastrofa. U periodu 2003 – 2008. bio je direktor ABS banke, Sparkasse banke, a 2003. bio je sudionik afere u krivotvorenju isprava iz člana 353. stav 3. Krivičnog zakona FBiH, primanja mita iz člana 362. stav 1, krivotvorenja isprava iz člana 373. stav 2. KZ-a FBiH. No, zbog neodgovornosti i kilavosti Tužilaštva Kantona Sarajevo, slučaj je zastario. U periodu 2008 – 2010. bio je direktor Poštanske banke d. d. Sarajevo, gdje su “dioničari broj 2” bili uposlenici BH Telecoma d. d, HT-a Mostar i Pošta BH d. o. o, a gdje je bio sudionik u postupku likvidacije te banke. Samo da se potrudio kao direktor da “drugi dioničar” ima svoje članove u NO, do likvidacije sigurno ne bi došlo. U periodu 2017 – 2021. Zukić je bio direktor Zaštitnog fonda FBiH, a već 2018. godine je federalna Vlada naložila inspekcijski nadzor u Fondu. Nakon što je razmotrila i prihvatila informaciju Agencije za nadzor osiguranja FBiH o Fondu, Vlada je zadužila Finansijsku policiju i Federalnu upravu za inspekcijske poslove da hitno izvrše inspekcijski nadzor, naveli su eksperti.

Zukić je, što nije nimalo nevažno, SDA-ov kadar pod mentorstvom vječnog Halida Genjca, dobio je na težini kad je stranka krenula u procese radikalizacije, a on sam oduvijek se – zarad vlastitih interesa – diči radikalnim stavovima. Kada je o KVP-u riječ, doima se da je radikalna inačica čak i notornog Ćelama.

Podijeli ovaj članak