Schmidtov odlazak u Banja Luku: Karanov pad je poput cirkuske tačke s majmunima

2 min. čitanja

Visoki predstavnik Christian Schmidt nedavno je posjetio Banju Luku, uprkos “zabrani dolaska” koju je nametnuo predsjednik RS-a Milorad Dodik. Schmidt se tom prilikom sastao s biskupom Franjom Komaricom, a dan nakon posjete, dao je intervju u našem studiju za podcast Direktno.

U intervjuu, Schmidt se na početku našalio kako je bilo oblačno u Banjoj Luci. Zatim je komentarisao navode da će Dodik otpustiti ministra unutrašnjih poslova Sinišu Karana zbog navodne nesposobnosti da pronađe visokog predstavnika. Schmidt je istakao da se slobodno kretao po RS-u, vozio ulicama i nije naišao na desetine hiljada demonstranata koji su najavljivani. Dodao je da niti on niti njegova sigurnost nisu bili ugroženi u Banjoj Luci te da je razgovarao s biskupom i drugim ljudima.

Schmidt je istakao da ministar Karan treba iskreno i pošteno obavljati svoj posao te da je njegova obaveza brinuti se za sigurnost visokog predstavnika. Također je istakao da, ukoliko neko ne slaže s njegovom odlukom, treba to pristojno iznijeti i diskutovati o tome.

Govoreći o svom diplomatskom statusu, Schmidt je rekao da su glasine koje se šire o tome u RS-u kao pozorište i cirkus. Istakao je da je akreditirani diplomat i da ga ne zanima kako neki ljudi u Banjoj Luci to vide. Upozorio je da se ovakve gluposti i cirkusi ne vode BiH prema članstvu u EU te da treba razgovarati pristojno i kao ljudi. Schmidt je također kritizirao Dodika zbog iznošenja lažnih tvrdnji i naglasio da će nastaviti dolaziti u RS i razgovarati s ljudima.

Cijeli intervju možete pogledati u podcastu Direktno s Vildanom Selimbegović, kao i pročitati u sutrašnjem izdanju Oslobođenja.

Podijeli ovaj članak