Schmidt iz Srebrenice: Radiću na tome da se svi koji negiraju genocid krivično gone

1 min. čitanja

Zbog toga će upravo sutra sa mnom u delegaciji biti glavni tužilac Bavarske, sa svojim kolegama koji inače rade na slučajevima negiranja holokausta, kako bismo pronašli najbolje načine za sankcionisanje negiranja genocida

Visoki predstavnik Christian Schmidt izjavio je danas u Srebrenici na “Konferenciji o kolektivnom sjećanju” da će raditi na tome da svi koji negiraju genocid budu krivično gonjeni.

– Zbog toga će upravo sutra sa mnom u delegaciji biti glavni tužilac Bavarske, sa svojim kolegama koji inače rade na slučajevima negiranja holokausta, kako bismo pronašli najbolje načine za sankcionisanje negiranja genocida, rekao je Schmidt.

Istakao je, kako prenosi Fena, da niko ko želi bolju budućnost ne smije negirati genocid i ne smije zanemarivati ono što se desilo. 

Schmidt smatra da je šokantno da nakon 28 godina nije postignuto zajedničko stajalište o toj temi kako bismo osudili prošlost. 

Dodao je da je potrebno ojačati kapacitete Memorijalnog centra za rad na komemoraciji i edukaciji, kao i da je neophodno osigurati da se svi koji tu dolaze dobro osjećaju što se posebno odnosi na porodice žrtava koje su često bile izložene vrijeđanju.

Podijeli ovaj članak