Saznajemo – U četvrtak sastanak za formiranje koalicije: Hoće li HNK uskoro dobiti vladu?

1 min. čitanja

Hercegovačko-neretvanski kanton ni nakon višemjesečnih pregovora predstavnika stranaka još uvijek nije dobio vlast. Tokom proteklih mjeseci u javnosti su se pojavljivale razne informacije o formiranju vlasti u HNK-u, vršile su se kalkulacije, prebrojavale su se ruke, ali konačno rješenje nije nađeno.

Posljednje informacije do kojih je došao naš list kažu da je HDZ 1990 preuzeo inicijativu i za ovu sedmicu zakazao sastanak sa predstavnicima HRS-a, SDP-a i NIP-a.

Ukoliko bi ove četiri stranke postigle dogovor, formirala bi se koalicija od devet ruku i zajedno sa HDZ-om, koji broji 11 ruku, mogli bi formirati vlast u HNK-u. Za formiranje većine, podsjećamo, potrebno je 20 od 30 ruku zastupnika.

Tim povodom kontaktirali smo predsjednika HDZ-a 1990 Iliju Cvitanovića. Potvrdio nam je da će se pomenuti sastanak održati u četvrtak.

– Dok ne dobijemo potvrdu za sudjelovanje nemam šta komentarisati, rekao nam je Cvijanović.

Ismet Lulić, predsjednik KO SDP HNK, ističe da će se njegova stranka odazvati pozivu Devedesetke.

– Nema više niko luksuz da se ne odaziva na razgovore i da ne nađemo neko rješenje. Sačekat ćemo četvrtak, kada se razgovora ubjeđen sam da se može i dogovoriti, rekao nam je Lulić.

Podijeli ovaj članak