Savić: BiH ne bi trebala gurati nos tamo gdje mu nije mjesto

1 min. čitanja

Odnos prema ratu u Ukrajini jedna je od tema oko koje se spore domaći političari još od početka ove agresije, u februaru ove godine. U razgovoru za Oslobođenje banjalučki politolog Vojislav Savić iznosi svoje mišljenje kako bi se zapravo trebala postaviti BiH.

– Zbog kompleksnog sistema odlučivanja sa jedne strane, a sa druge potpuno suprotstavljenih spoljnopolitičkih orijentacija sva tri naroda u državi, BiH ne može imati konkretnu i konzistentnu spoljnu politiku. Tako da ni Ukrajina nije izuzetak. Mislim da BiH ne treba da se uključuje ni u jedan sukob u svijetu niti da nos gura tamo gdje mu nije mjesto.

Zbog krhke unutrašnje strukture, ova država ne može dugoročno da iznese bilo kakvu spoljnopolitičku strategiju. Osnovna djelatnost naše DKP mreže treba da bude ekonomija i koliko-toliko da se investitorima približe pozitivne strane ulaganja u BiH. Sve ostalo treba biti vrlo svedeno i umjereno. Nažalost, to nikada do sada nije bio slučaj, a naročito ne u mandatu Bisere Turković, kazao je Savić.

Cijeli intervju sa Vojislavom Savićem možete pročitati u printanom izdanju Oslobođenja.

 

Podijeli ovaj članak