Savezna ministrica Austrije za Evropsku uniju: EU nije potpuna bez BiH, ali nisam zadovoljna tempom…

3 min. čitanja

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić razgovarao je danas u Sarajevu sa saveznom ministricom za Evropsku uniju i ustavna pitanja Republike Austrije Karolinom Edtstadler.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH održan je tête-à-tête sastanak Brkića i Edtstadler, a potom i sastanak delegacija MVP BiH i Saveznog ministarstva za Evropsku uniju i ustavna pitanja Republike Austrije.

Brkić je nakon sastanka izjavio novinarima da je razgovarano o aktuelnim pitanjima, kako evropske budućnosti BiH, tako i svega što se događa u našem skoro direktnom susjedstvu.

– Zahvalan sam Republici Austriji, ministrici osobno i kancelaru na svoj potpori na bilateralnom i multilateralnom planu koju Austrija pruža Bosni i Hercegovini. Danas smo fokus imali upravo na tome da na predstojećem Vijeću Evropske unije BiH dobije kandidatski status – kazao Brkić.

Upoznao  je ministricu da je fokus institucija BiH ispunjavanje uvjeta za dobivanje kandidatskog statusa i „činjenica da smo jučer imali zvanično proglašene rezultate izbora samo nas ubrzava u kontekstu formiranja vlasti na svim razinama u BiH kako bismo ubrzali taj put i došli do kandidatskog statusa  koncem ove godine“.

Ministrica za Evropsku uniju i ustavna pitanja Republike Austrije Karolina Edtstadler je kazala da je cijela Austrija vrlo tjesno povezana sa BiH na različitim razinama – historijski, kulturno, privredno.

– Upravo ovom posjetom i generalno našim pristupom prema BiH mi želimo da se ova saradnja produbi, naročito sada, u vrijeme kada svi stojimo pred velikim izazovima u različitim formama – kazala je ministrica Edtstadler.

Dodala je da je radosna da su brojke koje ilustruju privrednu saradnju vrlo značajne u prilog plodonosne saradnje između BiH i Austrije, da je Austrija broj jedan kada su u pitanju strane investicije u BiH, da Austrija nosi titulu graditelja mostova prema zapadnom Balkanu, da je pouzdan partner i da želi da tako i ostane, prenosi Fena.

– Želim reći da Evropska unija nije kompletna bez svih šest zemalja zapadnog Balkana. Isto tako želim reći da nisam zadovoljna tempom kojim se ovaj region, naročito BiH kretala u pravcu evropskih integracija u proteklom vremenu. Utoliko više želimo da se to u predstojećem vremenu promijeni i da integracija ovog regiona nastavi da korača u ispravnom smjeru – kazala je ministrica.

Podijeli ovaj članak