Sattler zadovoljan nedavnim hapšenjima: Rezultati se očekuju i u nastavku, pomak je vidljiv

2 min. čitanja

Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH, obratio se na press konferenciji povodom javne debate “Pravo na pravdu”  koja je održana u Parlamentu BiH. 

Riječ je o debati na kojoj se diskutovalo o (ne)napretku rada pravosudnih institucija u našoj zemlji. Sattler kaže da je bh. pravosuđe ostvarilo ograničeni napredak.

– Ono čemu smo svi svjedočili jeste ograničen napredak u oblasti pravosuđa. Bilo je određenih napredaka, npr. zakon o javnim nabavkama, bilo je i primjetnih kadrovskih promjena, ali govorimo o jednom ograničenom napretku kako je i navedeno u izvještaju o BiH Evropske komisije, rekao je Sattler.

Potom se osvrnuo na pozitivne stvari.

– Moram spomenuti novog ministra pravde koji je aktivniji, angažovaniji, imamo izmjene i dopune zakona o VSTV-u, imamo određene pomake kod Zakona o sukobu interesa ali moramo da vidimo u konačnici i usvajanje ovih procesa u parlamentarnoj proceduri, kazao je on.

Posebno je Sattler prokomentarisao nedavna hapšenja vezana za organizovani kriminal, koja su ostvarena uz pomoć Sky aplikacije.

– Još jedna tema gdje vidimo pomak su svi ovi slučajevi organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou gdje nakon dugo vremena imamo napredak. Uglavnom su to rezultati zahvaljujući Sky aplikacijii, što se očekuje i u nastavku rada nadležnih organa, poručio je Sattler.

Podijeli ovaj članak