Sattler i Murphy u novoj rundi razgovora sa vlastima u FBiH: Evo koje su teme na stolu

1 min. čitanja

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michael Murphy danas će u Sarajevu imati susret sa predstavnicima vlasti Federacije BiH. 

Sastanak ambasadora EU i SAD-a u BiH sa vlastima Federacije BiH je još jedna prilika kako bi se potvrdila posvećenost EU i SAD-a evropskom putu BiH, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.  

Istaknuto je da je dodjela kandidatskog statusa u decembru 2022. godine bila važna prekretnica za Bosnu i Hercegovinu, ali i poticaj za novoizabrane lidere da s novim zamahom provedu reforme potrebne za pristupanje EU, javlja Fena.

Značajne reforme su, navodi se u saopćenju, nužne kako bi zemlja ispunila svih 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Sattler i Murphy će se prvo sastati sa članovima Vlade Federacije BiH na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem, a planiran je i politički dijalog sa predstavnicima Vlade FBiH i Parlamenta FBiH tokom kojeg će biti govora o procesu pristupanja EU, strateškom razvoju zakonodavstva i politike, kao i o programiranju i finansiranju uz podršku EU i SAD, najavili su iz Delegacije EU u BiH.

Podijeli ovaj članak