RTRS ove godine nije podržao Teatar fest zbog predstave SARTR-a: Evo šta im smeta

3 min. čitanja

Javni servis Republike Srpske saopštio je da je odustao od praćenja Teatar festa koji se trenutno održava u Banjaluci zbog predstave Sarajevskog ratnog teatra koja je u takmičarskom programu festivala.

“Televizija Republike Srpske kao Javni medijski servis Republike Srpske podržava i prati rad svih institucija, organizacija i udruženja u RS. Ne postoji niti jedna inicijativa od opšteg društvenog značaja koju Javni servis nije medijski podržao”, navodi generalna direktorica RTRS Dijana Milanković.

Dodaju da je RTRS dugogodišnji medijski partner Narodnog pozorišta Republike Srpske što podrazumijeva da kontinuirano prate sva događanja i aktivnosti Narodnog pozorišta, piše 6yka.com.

“Trajno opredjeljenje RTRS-a je da kroz medijsku podršku doprinosimo promociji umjetnosti i kulture u Republici Srpskoj, a time i Narodnog pozorišta kao nacionalne institucije kulture. Ono što ove godine nismo mogli da prihvatimo jeste činjenica da se na repertoaru Teatar festa našla i predstava Sarajevskog ratnog teatra, te smo iz tog razloga odbili da medijski podržimo ovogodišnji Teatar fest”, istakla je Milanković.

Milanković kaže da je riječ o pozorištu koje je, kako sami navode na svojoj zvaničnoj internet stranici “osnovano u periodu opsade kao svjedočanstvo o fenomenu duhovnog, odnosno kulturnog otpora fašizmu i agresiji.

“Pozorište je osnovano 1992. godine okupljajući glumce i saradnike iz tri profesionalna sarajevska pozorišta, a koja su zbog agresije na BiH morala obustaviti svoj rad. U avgustu 1992. Sarajevsko ratno pozorište je konstituisano kao vojna jedinica pri regionalnom štabu oružanih snaga BiH. Iako se u pojašnjenju o nastanku Sarajevskog ratnog teatra nigdje ne precizira ko su bili agresori, a ko fašisti 1992. godine, imajući u vidu uobičajni narativ koji dolazi iz Sarajeva prema Republici Srpskoj, Televizija Republike Srpske je ove godine odbila da bude medijski pokrovitelj Teatar festa. RTRS ovim putem odgovara na sve upite koje smo dobili proteklih dana o razlozima zašto nismo medijski podržali ovogodišnji Teatar fest u organizaciji Narodnog pozorišta Republike Srpske”, rekla je Milanković.

Zanimljivo je da je RTRS 19. aprila 2023. godine objavio informaciju o selekciji ovogodišnjeg Teatar Festa gdje se navodi cjelokupan program kao i da će jedna od predstava biti SARTR-ov komad.

Večeras je repertoaru Teatar Festa predstava SARTR-a “Moj sin samo malo sporije hoda”.

Kako prenosi Buka, riječ je o drami Ivora Martinića koja je premijerno je izvedena 2011., a već 2012. godine je Sarajevska publika, u okviru Festivala MESS, imala priliku pogledati predstavu nastalu prema ovom tekstu, u izvođenju hrvatskog pozorišta ZKM. Autor teksta je tom prilikom nagrađen Zlatnim lovorovim vijencem.

Podijeli ovaj članak