RS je danas zaustavila i evropski put BiH: Ne žele učestvovati u razgovorima, postavili uslov

1 min. čitanja

Narodna skupština Republike Srpske na današnjoj posebnoj sjednici usvojila je Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u RS-u.

U zaključcima NSRS-a se, između ostalog, najavljuje i blokada evropskog puta BiH sve dok na državnom nivou ne bude usvojen Zakon o Ustavnom sudu.

Navedeno je kako “izabrani predstavnici neće učestvovati u razgovorima o rješavanju bilo kojeg od ostalih EU prioriteta”.

– Narodna skupština Republika Srpska zahtjeva da se u okviru 14 prioriteta ispostavljenih od strane EU prioritetno i hitno treba rješavati pitanje reforme Ustavnog suda BiH odnosno odlaska stranih sudija, i da se u okviru te reforme usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH.

Pored pitanja reforme Ustavnog suda BiH prioritet treba da bude i pitanje zatvaranja OHR-a. Narodna skupština Republike Srpske traži od svih svojih izabranih predstavnika da ne učestvuju u razgovorima o rješavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU dok se ova dva ranije navedena prioriteta ne riješe, istaknuto je u jednom od zaključaka NSRS-a.

Podijeli ovaj članak