Roditelji učenicima zabranili da posjete sarajevsku sinagogu: Evo šta je o tome rekla škola

2 min. čitanja

Jučer je odjeknula vijest kako prilikom posjete učenika Desete osnovne škole Ilidža određeni broj đaka nije ušao jer nisu imali dozvolu od roditelja.

Vezani tekst:

– “Tužno i žalosno” – Roditelji školarcima zabranili da uđu u sarajevsku sinagogu?

Povodom tog slučaja danas su se oglasili i iz ove škole te su tom prilikom istakli kako su učenici petog razreda s ciljem upoznavanja kulturnih, historijskih i vjerskih objekata posjetili vjerske objekte svih konfesija. Određeni broj učenika nije ušao u vjerske objekte drugih konfesija.

– Od 60 učenika koji su posjetili vjerske objekte njih 55 je ušlo u sve vjerske objekte i ostvarili cilj posjete. Naša škola ima oko 600 učenika i oni posjećuju sve kulturne, historijske, vjerske objekte i do sada nismo nailazili na ove poteškoće. Da li će pojedinac zabraniti svom djetetu da ide u crkvu, džamiju, pozorište, kino, koncert na to mi ne možemo utjecati, ali politika škole je da se veličaju multikulturalnost našeg grada, države, što je i bio cilj posjete vjerskim objektima.

Iz škole dodaju kako smatraju da akcenat ne treba biti na pojedincima, već na onome što je dobro urađeno, te napominju kako je za svaku aktivnost ovog tipa, bilo da je u pitanju izlet, posjeta, ekskurzija, potrebna saglasnost od roditelja

– Naša škola iako se nalazi na periferiji grada postiže izuzetne rezultate na svim poljima, te i pored izazova zbog udaljenosti škole za posjetom različitih objekata i institucija ne zaostajemo za gradskim školama, kazali su iz škole za portal Radiosarajevo.ba.

Podijeli ovaj članak