Ristaniću potvrđena oslobađajuća presuda za zločine u Brčkom: Nije dokazano…!

2 min. čitanja

… da je u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva Općine Brčko učestvovao u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, kao ni to da je kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata izvršio progon stanovništva i to ubistvima, zatvaranjem, mučenjem

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je presudu kojom je Đorđe Ristanić, nekadašanji predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, oslobođen optužbi za zločine počinjene u ovom gradu 1992. godine.

Ovom drugostepenom presudom kao neosnovana odbijena je žalba tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, te potvrđena prvostepena oslobađajuća presuda kojom je Ristanić oslobođen od optužbe da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Oslobođen je jer nije dokazano da je u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva Općine Brčko od aprila do decembra 1992. godine, učestvovao u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području općine Brčko, znajući za napad i da njegove radnje predstavljaju dio tog napada sa diskriminatorskom namjerom.

Istovremeno, nije dokazano da je kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata izvršio progon stanovništva i to ubistvima, zatvaranjem i drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima slične prirode učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede, oduzimanjem prava na pravično i nepristrasno suđenje, uništavanjem kulturnih, historijskih i religijskih spomenika koji su kao kulturno i duhovno nasljeđe naroda pod posebnom zaštitom međunarodnog prava.

Budući da se radi o drugostepenoj presudi protiv nje žalba nije dozvoljena, saopćeno je iz Suda BiH.

Podijeli ovaj članak