Reakcija nakon poruke za “izdajnika” u Mostaru – “Gdje su bili DF i IZ kada je SDA prodavala državu?”

3 min. čitanja

Igor Stojanović, potpredsjednik Federacije BiH, stao je u zaštitu svog stranačkog kolege i predsjednika KO SDP HNK Ismeta Lulića.

Jučer je u Mostaru osvanula poruka za “izdajnika” na pasareli, a upravo je glavna meta kritika bio SDP-ov Lulić. Sve je to posljedica političkih dešavanja koja se tiču formiranja vlasti u ovom kantonu.

Stojanović kaže da je najveći razlog vrijeđanja SDP-ovih članova zapravo to što bi SDA mogla ispasti iz vlasti u ovom kantonu.

Njegovu objavu ovim putem prenosimo u cijelosti: 

– Nacionalisti iz SDA i DF-a su krenuli vrijeđati članove SDP-a Mostar i njihove porodice jer su vrlo blizu formiranja vlasti u HNK. Uključio se i muftija iz Hercegovine kako bi izvršio pritisak na SDP Mostar. Nakon 5 godina tehničke Vlade HNK, duže nego Vlada Fadila Novalića, postoji mogućnost da se formira Vlada HNK na osnovu izbornih rezultata. Gradsko Vijeće u Mostaru je formiranje vlasti čekalo 12 godina. Ne bi to bio nikome problem da SDA nije stranka koja bi mogla ispasti iz vlasti. Brutalni napadi i poruke koje dobijaju članovi SDP-a Mostar, transparenti koji se postavljaju po gradu su dokaz da SDA i DF u potpunosti preuzimaju nacionalistički folklor kako bi prestrašili bilo koga da formira vlast bez njih. Pravo pitanje je gdje je bio DF, Islamska zajednica i siledžije koje prijete članovima SDP-a dok je SDA davala podršku u legitimnom predstavljanju u Mostaru i time direktno radila na uništenju građanske države? Gdje su svi nabrojani bili kada je SDA ponudila više ministarstava HDZ-u u pregovorima i ustupak izbora policijskog komesara? U redu je kad državu prodaje SDA, radilo se to o reviziji presude prema Srbiji, legitimnom predstavljanju 13 Bošnjaka ili komesaru policije u Mostaru.

Treba napomenuti da je DF Mostar donio odluku da formira vlast sa Trojkom u Mostaru. Naknadni pritisak iz centrale DF-a i DF Tuzlanskog Kantona mijenjaju odluku DF Mostar kako bi po ko zna koji put spasili SDA na vlasti.

Kao potpredsjednik FBiH očekujem od svih nadležnih organa da zaštite sigurnost svih učesnika procesa, a od kantonalnog i federalnog MUP-a očekujem da otkriju počinitelje nelegalnih aktivnosti kojima pozivaju na linč demokratskih izabranih zastupnika.

Dajem punu podršku SDP-u Mostar u pokušaju da ostvare promjene na osnovu svojih političkih stavova. Sila protiv demokratije nikada nije rješenje. SDP Mostar čista obraza, pa kako bude, rekao je Stojanović.

Podijeli ovaj članak